Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2019

  Ny miljarddom mot Monsanto

  Bayerägda Monsanto har åter dömts till skadestånd i USA. En jury i Kalifornien beordrar företaget att betala över 2 miljarder dollar till ett par som fått cancer efter att ha använt det glyfosathaltiga ogräsmedlet Roundup.

   Protester utanför Bayers högkvarter i Bonn. Efter köpet av Monsanto för ett år sedan har Bayers börsvärde halverats.
  Protester utanför Bayers högkvarter i Bonn. Efter köpet av Monsanto för ett år sedan har Bayers börsvärde halverats. FOTO: Martin Meissner/AP/TT

  Målet är ett av över 10 000 liknande. Några har avgjorts – till Monsantos nackdel – vilket har satt bolaget under börspress.

  Bayer hävdar att produkten är säker, men en WHO-enhet har klassat glyfosat som antagligen cancerogent.

  Smäll för aktien

  Domen innebar en ny smäll för Bayers aktie, som föll 4 procent medan de europeiska börserna letade sig uppåt på tisdagen.

  En domstol i norra Kalifornien menar att ogräsbekämpningsmedlet Roundup inte varit tillräckligt uppmärkt med varningar om cancerrisken med glyfosat, som utgör basen i produkten. För detta tvingas Bayer, i vars patentportfölj Roundup föll in efter en gigantfusion med den amerikanska konkurrenten Monsanto i fjol, betala 2 miljarder dollar till ett par som drabbats av lymfcancertypen non-Hodgkins, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad, en vävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar.

  Det är inte den första domen mot Bayer. Förvecklingarna kring det omstridda bekämpningsmedlet har varit många och långa, samtidigt som högen av stämningar har växt.

  Försäljningen av glyfosat i Sverige uppgick till 485 ton under 2017, enligt Kemikalieinspektionen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen