Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 november 2017

  Ny märkning för kvalitet på djurhållning

  Finska naturresursinstitutet Luke utreder egen djurskyddsmärkning. Den nya märkningen ska möta konsumenternas förväntningar.

  FOTO: Magnus Berg

  – Djurens välmående har blivit viktigare för konsumenterna och i många andra länder finns redan olika typer av certifikat. I exempelvis Danmark har man nyligen tagit fram certikat för grisar. I Tyskland utreder man också det här ämnet, säger Lukes Satu Raussi till Svenska YLE.

  Nu ska man utreda vad som bör ingå i kraven för märkningen för att möta konsumenternas förväntningar, samt göra en ekonomisk översikt för kostnader, kostnadsfördelning och ökade inkomster till följd av märkning.

  – I Finland är mycket redan på en bra nivå och därför vill vi också lyfta fram våra producenter och deras fina verksamhet. Det är viktigt att det finns inhemska produkter och att vi genom egna certifikat på vår goda kvalitet kan synas mer världen över, säger Satu Raussi till Svenska YLE.

  Vill betala för märkning

  Enligt Europabarometern är drygt 80 procent av finländarna beredda att betala mer för kött med djurskyddsmärkning

  – Det är riktigt bra att det kommer märkningar på olika produkter. Det är också jättebra om djuren har haft det bra. Jag tror också att kunderna är redo att betala mer för sådana här produkter. Det ser man redan nu exempelvis gällande ägg, där kunder är villiga att betala lite mer för ekologiska ägg säger butiksägaren Kim Mattson, till Svenska YLE.

  – Överlag fungerar nog märkning av produkter bra, men kontrollen måste också vara hemskt noggrann. För när den märkta varan sedan finns i butiken ska alla kunna lita på allt har gått rätt till hela vägen. Gårdarna där djuren lever och föds upp måste kollas, så att de följer alla lagar och paragrafer innan de får en märkning på sina paket, säger han.

  LÄS MER: Finskt griskött på export till KinaLÄS MER: Viking Genetics minskar personalenPREMIUM: Egen uppfinning löste problemet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen