Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2018

  Ny handelsplats för finsk spannmål

  Nu öppnar Spannmålstorget som är en internetbaserad marknadsplats för finländsk spannmål. Här ska säljare och köpare mötas, lägga bud och handla direkt utan mellanhänder.

   Lantbruksbranschen satsar på digital handelsplats för spannmål i Finland.
  Lantbruksbranschen satsar på digital handelsplats för spannmål i Finland.

  Huvudsyftet med den digitala marknadsplatsen Spannmålstorget är att öka effektiviteten samt att ge odlaren bättre verktyg för att sälja sin skörd i önskade partier till bästa marknadspris.

  – Det här ökar också konkurrensen på spannmålsmarknaden, säger Jonas Laxåback, verksamhetsledare på lantbruksorganisationen SLC.

  Den digitala marknadsplatsen ska öka transparensen och ge en bättre dokumentation över prisnivåer och den aktuella efterfrågesituationen.

  Ska visa prisutveckling

  Jonas Laxåback hoppas även att handeln ska ge underlag för statistik om till exempel genomsnittspriser och möjlighet att följa prisutvecklingen i realtid.

  Plattformen kopplar automatiskt ihop lämpliga köp- och säljuppdrag med varandra. Och odlaren får större möjlighet att sälja små partier samtidigt som köpare som är ute efter en speciell kvalitet på en gröda, till exempel vissa proteintal, lättare kan hitta en säljare.

  Gemensam satsning

  Spannmålstorget öppnar 30 maj men Jonas Laxåback räknar inte med att det kommer att göras några affärer förrän tidigast i sommar.

  – Just nu är marknaden ganska lugn och jag räknar med att det blir först när skörden 2018 ska säljas som aktiviteten ökar. Vi är i ett inkörningsskede och nu ska först säljare och köpare registrera sig och testa plattformen, säger han.

  Spannmålstorget eller Viljatori.fi kommer att finnas på tre språk: finska, svenska och engelska och förhoppningen är att även hitta köpare utanför Finland.

  Bakom Spannmålstorget står lantbruksorganisationerna SLC och MTK men också näringslivet som Atria, HK Scan, Raisio och Valio.

  – Tanken är inte att göra vinst på det här utan att vi gemensamt bygger en plattform som ger ett mervärde för spannmålsbranschen, säger Jonas Laxåback.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen