Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 februari 2019

  Nya anklagelser mot Djurens rätt

  Organisationen Djurens rätt har använt olagligt tagna bilder i kampanjer och har anställda som tidigare begått brott som djurrättsaktivister, visar en granskning som SVT har gjort.

   Organisationen Djurens rätt har använt olagligt tagna bilder i kampanjer och har anställda som tidigare begått brott som djurrättsaktivister. Det visar en ny granskning som SVT har gjort.
  Organisationen Djurens rätt har använt olagligt tagna bilder i kampanjer och har anställda som tidigare begått brott som djurrättsaktivister. Det visar en ny granskning som SVT har gjort. FOTO: Arkivbild

  Djurens rätt har tagit avstånd från olagliga aktiviteter och det hot och våld som djurrättsaktivister riktat mot lantbrukare, efter att både SVT och Göteborgs-Posten har rapporterat om detta. Men SVT:s granskning väcker flera frågetecken. Den visar att organisationen använder olagligt tagna bilder i sina kampanjer, det vill säga bilder som ska ha tagits vid inbrott. Organisationen har också flera anställda som tidigare begått brott som djurrättsaktivister och styrelsemedlemmar som gillat Facebooksidor från djurrättsgrupper vars strategi är att begå brott.

  – Så länge branschen inte själva visar upp hur det ser ut i industrin så är det här enda sättet att visa hur djuren har det, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt, till SVT som svar på frågan om varför man har använt bilder i kampanjer som har tagits på ett olagligt sätt.

  Granskningen visar också att flera personer anställda av Djurens rätt tidigare har begått brott kopplade till djurrättsaktivism. Organisationens talesperson svarar i ett sms att brotten begicks för länge sedan och att det rör sig om enskilda personer som inte var anställda hos Djurens rätt när brotten begicks. Man säger också att organisationen kanske hade gjort en annan bedömning i dag, rapporterar SVT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen