Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari 2012

  Ny generation tar över fideikommiss

  Björnstorps och Svenstorps fideikommiss utanför Lund lever vidare ännu en generation.

  I slutet av förra året avled friherre Thure-Gabriel Gyllenkrok, innehavare av de båda fideikommissen sedan 1941.

  Därmed borde den gamla fideikommissordningen upphöra, enligt avvecklingslagen från 1963. Men för Björnstorp-Svenstorp gäller andra regler efter ett regeringsbeslut.

  Fick förlängning

  Enligt avvecklingslagen upphör ett fideikommiss när den som var innehavare 1 januari 1964 avlider. Men 2006 beslöt regeringen om en förlängning för Björnstorp och Svenstorp.

  Fideikommissurkunden gäller därför ännu en generation, till den dag Thure-Gabriel Gyllenkroks son, friherre Nils Gyllenkrok, avlider.

  Drivs som dödsbo

  Godsen förvaltas sedan 1979 av Nils Gyllenkrok som fortsätter driften som tidigare.

  – Det här vållar inga som helst ändringar. Beslutet från 2006 kommer att effektueras men först måste det göras en bouppteckning. Innan dess rullar det på som vanligt och drivs som ett dödsbo, säger godskamrer Martin Jansson på Svenstorp.

  Enligt Martin Jansson drivs verksamheten vidare som T-G Gyllenkroks dödsbo med en advokat som förvaltare. Nils Gyllenkrok förvaltar som tidigare driften och egendomen.

  Bouppteckningar görs för både fideikommissen samt för den privata delen.

  Björnstorps och Svenstorps godsförvaltning innehar 2 500 hektar odlad mark och 1 968 hektar skog.

  Till toppen