Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 december 2017

  Ny köttskandal skakar Europa

  140 ton kött har beslagtagits i ett av landets viktigaste centrum för köttindustrin söder om Milano i norra Italien. 50 ton hade utgångsdatum mellan 2013 och 2015. Dessutom hade en stor del av köttet tinats för att sedan djupfrysas igen.

   Fruset kött tinat och fruset igen. Köttet på bilden har inget samband med händelserna i artikeln.
  Fruset kött tinat och fruset igen. Köttet på bilden har inget samband med händelserna i artikeln. FOTO: Ann Lindén

  Det var under en stor polisoperation som kallats ”Black meat”, med kontroller av flera företag i området, som polisen hittade köttet på ett av de inspekterade företagen. Det hade gömts bakom det färska köttet, för att försöka komma undan kontroller.

  90 ton hade inga giltiga dokument som visade var det kom ifrån eller hur gammalt det var. Det utgångna köttet kom från Sydamerika, Östeuropa och Italien. Polisen misstänker att företaget tänkt sälja det vidare, antingen på köttmarknaden, eller att det skulle användas till charkuteriindustrin. Företaget exporterar i hela världen, men det har inte gått att få bekräftat om det arbetar även med Sverige.

  Grova böter

  Företaget har redan fått ett antal böter, som var och en går från 20 000 till 80 000 kronor, men brottsundersökningen fortsätter och det finns risk för ännu högre böter och stängning av verksamheten. Som en första åtgärd har hälsovårdsmyndigheterna förbjudit företaget att sälja eller inneha djupfrysta produkter, och allt nedfryst kött kommer att förstöras.

  Jordbruksorganisationerna har alla applåderat polisens raid.

  LÄS MER: Ostfusk skakar ItalienLÄS MER: Två fick fängelse för hästköttskandalLÄS OCKSÅ: Kött-VD arresterades i muthärvaLÄS OCKSÅ: Gustafskorvs VD: ”Det är för jävligt”

  Relaterade artiklar

  Till toppen