Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juni 2016

  Ny ekoförordning försenad

  LUXEMBURG.

  Kamp om vem som ska få bestämma detaljerna i det nya regelverket för ekologisk produktion gör att förhandlingarna drar ut på tiden.

   Martijn Van Dam.
  Martijn Van Dam. FOTO: Arenda Oomen Fotografie / Opdrac

  Rådets ordförandeland Nederländerna hade siktet ställt på att ha kommit överens med EU-parlamentet innan de lämnar över till Slovakien vid halvårsskiftet.

  ”Inte där än”

  Det står nu klart att det inte kommer att hända.

  – Vi är nära en överenskommelse, men vi är inte där än, sa Nederländernas jordbruksminister Martijn Van Dam vid presskonferensen som avslutade den första av två dagars jordbruksministerråd i Luxemburg.

  Oense om strukturen

  Enligt Martijn Van Dam är det strukturen på regelverket som parterna inte kunnat enas om.

  Ska detaljerna i reglerna vara en del av lagen, och därmed vara beslut som delas mellan medlemsländerna i Rådet och EU-parlamentet, eller ska de slås fast i dokument som lämnar mer makt till EU-kommissionen.

  ”Är inom räckhåll”

  Martijn Van Dam slog bort tanken på att den nya förordningen skrotas, något som EU-kommissionen tidigare hotat med om medlemsländerna och EU-parlamentet tar för lång tid på sig att komma överens.

  Så långt ifrån varandra är man inte, enligt jordbruksministern.

  – Jag tror vi är inom räckhåll om båda parter går åt varandras håll.

  Relaterade artiklar

  Till toppen