Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 september 2017

  Ny djurskyddslag skjuts upp igen

  I regeringens senaste planering kommer ett lagförslag i januari.

   Ändringarna i djurskyddslagen dröjer.
  Ändringarna i djurskyddslagen dröjer.

  Näringsdepartementet behöver även hösten på sig att förbereda ett lagförslag om ändringar i djurskyddslagen. I den propositionsförteckning som visar vilka lagförslag regeringen planerar att lägga för riksdagen under höstterminen står ”Djurskydd” i januari.

  Därmed justeras det förra beskedet om när en proposition på området skulle vara klar. I januari i år siktade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på att lägga fram ett förslag före årsskiftet. Det beskedet kom efter att planerna på att lägga fram en djurskyddsproposition i september 2016 gick om intet. Före dess hade regeringen ambitionen att lägga fram ett förslag våren 2016.

  Valet

  Den utredning som ska ligga till grund för propositionen var klar i november 2011. Alliansregeringen, som beställde utredningen, missade också eget satta deadlines för ett lagförslag.

  Med en proposition i januari krymper tiden för att få de föreslagna förändringarna genom riksdagen före riksdagsvalet i september 2018. Mycket senare kan riksdagen inte få förslaget om det ska hinna klubbas innan ett eventuellt maktskifte.

  LÄS MER: Ny lag om vem som omhändertar djurLÄS OCKSÅ: Etablerade växtnamn ändrasPREMIUM: Valutan slår mot enskilda skogsägarePREMIUM: Ek ger nya affärsmöjligheter

  Några förslag i djurskyddsutredningen

  Förprövningen ska omfatta smittskydd och möjligheterna att uppfylla beteskravet.

  Alla djur ska hållas lösgående, men Jordbruksverket kan besluta om undantag.

  Alla djur ska ha daglig tillsyn, men Jordbruksverket kan ge dispens.

  Brottsrubriceringen ”Grovt brott mot djurskyddslagen” införs, med fyra års fängelse som högsta straff.

  Större ekonomiskt ansvar för djurägaren när djur omhändertas.

  Krav på utbildning för alla djurägare med yrkesmässig eller större djurhållning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen