Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2017

  Ny damm ska säkra fodret

  För att säkerställa tillgången på vatten skapar lantbrukarna Johan Larsson och Gustav Edvardsson en ny våtmark mitt på Öland.

  Förra året led det öländska lantbruket svårt av vattenbrist och det sinade i många brunnar. I år har tillgången på vatten varit tämligen god efter rikliga regnmängder i höstas. Grundvattennivån är dock fortsatt långt under det normala på ön och för att säkra tillgången på vatten till lantbruket grävs nu en ny våtmark på gården Torslund utanför Färjestaden.

   Jan-Eric Larsson och Ingvar Edvardsson visar på kartan var den gamla dammen låg som nu blir tre dammar.
  Jan-Eric Larsson och Ingvar Edvardsson visar på kartan var den gamla dammen låg som nu blir tre dammar. FOTO: Dan Birgerson

  – Vi vill samla in dräneringsvatten från åkrar och diken som annars skulle ha runnit ut i havet. Vattnet sparas i våtmarken och används sedan till gårdarnas behov av bevattning, säger Johan Larsson, som driver gården Torslund utanför Färjestaden.

  Gården har 500 nötkreatur, hästar, får, 180 hektar spannmålsodling samt en 5 hektar stor gurkodling.

   Dammarna ligger alldeles i kanten av ett naturreservat men våtmarksanläggningen har inga negativa effekter på naturreservatet.
  Dammarna ligger alldeles i kanten av ett naturreservat men våtmarksanläggningen har inga negativa effekter på naturreservatet. FOTO: Dan Birgerson

  Kompletterar gammal damm

  Den nya våtmarken är ett komplement till en damm från 1980-talet med en yta på 1,5 hektar. Sammanlagt blir det tre sammankopplade dammar med en vattenyta på 35 000 kvadratmeter.

   Både Johan Larsson(tv) och Gustav Edvardsson odlar västeråsgurka som är mycket vattenkrävande under odlingssäsongen.
  Både Johan Larsson(tv) och Gustav Edvardsson odlar västeråsgurka som är mycket vattenkrävande under odlingssäsongen. FOTO: Dan Birgerson

  Johan Larsson bygger våtmarken tillsammans med grannen Gustav Edvardsson, på Torsborg, som har svinproduktion. Den nya dammen, som ligger på gränsen mellan gårdarna, ökar bevattningskapaciteten och säkrar foder- och matproduktionen på de två gårdarna som räknar med att kunna ta hälften av sitt bevattningsbehov från dammarna.

  Klart i vinter

  En ny våtmark lockar också fågelliv och fauna.

  – Det blir också en fågelmark av det. Här finns mycket speciell fauna med bland annat orkidéer i området som trivs när det svämmar över om våren, säger Johan Larsson.

   Vattnet i dammarna är rent och duger även för bad. Åtminstone till Gustav Edvardssons hundar.
  Vattnet i dammarna är rent och duger även för bad. Åtminstone till Gustav Edvardssons hundar. FOTO: Dan Birgerson

  Arbetet med att skapa den nya våtmarken väntas vara klart i vinter. Kostnaden är beräknad till 1,5-2 miljoner kronor.

  – Men vi får se vad det landar på till slut. Vi kommer sannolikt att behöva bygga ett nytt pumphus också, säger Johan Larsson.

  PREMIUM. Rekordintresse för egna dammarLäs mer: Fortsatt sök efter nya vattentäkter på ÖlandLäs mer: Gotländsk odlare funderar på salt bevattning

  Relaterade artiklar

  Till toppen