Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Nu får ekobönder en egen Blocket-app

  Svårt att hitta ekofoder efter torkan? En ny app från Ekologiska Lantbrukarna låter bönder handla ekoprodukter av varandra.

   Niels Andresen är verksamhetsledare för app-projektet på Ekologiska Lantbrukare.
  Bild 1/2 Niels Andresen är verksamhetsledare för app-projektet på Ekologiska Lantbrukare. FOTO: David Gustavsson
   Appen påminner en hel del om Blocket, men är till eör ekobönder.
  Bild 2/2 Appen påminner en hel del om Blocket, men är till eör ekobönder. FOTO: Skärmdump/Anders Fällman

  På torsdagen presenterades appen Eko-förmedlingen på LRF:s huvudkontor i Stockholm.

  – Vi vill bidra med en tjänst som förenklar vardagen för ekobönder som ibland kan ha svårt att hitta varandra, säger appens verksamhetsledare Niels Andresen på Ekologiska Lantbrukarna till ATL.

  Ska minska foderbristen

  Appen kan liknas vid ett Blocket för ekoprodukter såsom Krav-certifierat foder, avelsdjur, gödsel spannmål. Ekobonden lägger in en säljannons med bland annat pris, gårdsnamn och ort, precis som på Blocket. På en karta i visas också var annonsören bor.

  – Många ekobönder har foderbrist. Vi vill länka samman gårdar med fodertillgång med de som behöver köpa in, säger Niels Andresen.

  Ställ in bevakningar

  Under året blir det även möjligt att lägga in köp- och säljbevakningar och ta del av marknadsinformation baserat på de prisuppgifter som användarna lämnar.

  Appen är vidareutveckling av fodertipset.se och finansieras med 540 000 kronor från EU:s landsbygdsprogram och 60 000 från Ekologiska Lantbrukarna. Den kan laddas ner till Android och iPhone.

  Kravs foderkrav

  Bönder med KRAV-certifierad produktion måste använda KRAV-certifierat foder.

  Beroende på djurslag måste mellan 50-75 procent av det årliga foderintaget, inklusive bete, komma från den egna gården eller en gård man har ett gödselsamarbete med. Resten kan köpas in.

  Källa: Fodertipset.se

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen