Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari 2018

  Landsbygden fortsätter att avfolkas

  Staden växer medan landsbygden fortsätter avfolkas. Det visar ny statistik från SCB.

   Staden växer och landsbygden minskar visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.
  Staden växer och landsbygden minskar visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. FOTO: Mostphotos

  Framför allt är det storstadsregionerna som fortsätter att växa genom att locka unga från landsbygden skriver TT. De äldre blir kvar. Trots att undersökningar som ATL skrivit om visar att en tredjedel av svenskarna vill bo på landet.

  – I vissa kommuner kan invandringen kompensera för det här tappet så att det ändå blir en befolkningsökning. Men trots att i vi har ett invandringsöverskott i alla kommuner så kompenserar det i de flesta fall inte tillräckligt för en ökning. Grundtrenden är att unga flyttar ut från kommunerna och att de som blir kvar är äldre. Av dem kan färre få barn, vilket gör att det blir färre födda men förhållandevis fler döda. Dräneringen på unga vägs helt enkelt inte upp, SCB:s befolkningsstatistiker Tomas Johansson till TT.

  Främst minskar kommuner i glesbygd. Mest minskade Torsby med 279 personer, Söderhamn 210 personer och Filipstad med 177 personer. Procentuellt störst minskning hade Dorotea med 2,7 procent.

  LÄS OCKSÅ: Svenskarna lockas av landsbygdenLÄS OCKSÅ: Vanligaste missarna när man köper gårdPREMIUM: Lönsamt ta makten över lantbrukets siffror

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen