Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2017

  Nu träder drönarlagen i kraft

  Riksdagen har röstat igenom förslaget på att privatpersoner och företag ska få använda drönarkameror utan tillstånd. Lantmannen har granskat nya drönarlagen: Detta bör du tänka på när du filmar och fotograferar med drönare. .

  FOTO: MOSTPHOTOS

  Den 20 juni röstade riksdagen igenom en lagändring som innebär att privatpersoner och företag ska få fotografera från drönare utan tillstånd. Lagändringen träder i kraft den 1 augusti.

  Det gör att lantbrukare, skogsägare, andra företagare likväl som privatpersoner får använda drönarkameror utan att ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen. Istället ska personuppgiftslagen, PUL, följas, om personer kommer med i bild.

  Myndigheten håller nu på att ta fram information till sin webbplats om vad som kommer att gälla för drönare från den 1 augusti.

  – Vi tar över hela tillsynsansvaret för kameraövervakning med drönare n. En fråga är hur man kan avgöra när det är kränkande enligt personuppgiftslagen att använda en drönare enligt PUL, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen.

  Undvik personer

  Ett grundläggande råd är att undvika att få med personer på film eller fotografering med drönare, om man inte har behov av just det.

  – Filmar man åkrar eller skog så är det bra att göra på ett sätt så att om personer kommer med inte kan kännas igen. Då gäller inte personuppgiftslagen, säger hon.

  Om personer kommer med i fotograferingen så handlar det om hur bilderna används och ifall de visar en situation som kan uppfattas som kränkande.

  Bakgrunden är att en kamera som sitter på en övervakningskamera ansågs av Högsta förvaltningsdomstolen vara övervakningskameror. Då skulle tillstånd krävas enligt kameraövervakningslagen oavsett användning.

  Diskussionerna innan beslutet om lagändringen för drönare antogs, så hade Alliansen tidigare velat se att skyddet för just den personliga integriteten skulle skärpas. Sverigedemokraternas förslag om att Polismyndigheten skulle undantas tillståndsplikt röstades fick inte heller gehör.

  Majoriteten röstade för regeringens förslag. För myndigheter som anlitar företag för att utföra fotografering med drönare så kan det variera ifall verksamheten är tillståndspliktig. Det krävs inte tillstånd för bilder som redan är tagna, men om bilderna tas på uppdrag av en myndighet så kan fotograferingen kräva tillstånd.

  LÄS MER: Hon startar om efter branden med ökad produktionLÄS MER: Bonde som fann fru satsar på fler fårLÄS MER: ATL har provkört Teslas nya suvVIDEO: ”Hotet mot rapsen kan påverka hela marknaden”

  Exklusivt från Lantmannen:

  Det här är en exklusiv artikel från Lantmannen nummer 8. För att inte missa något, teckna prenumeration här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen