Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 maj 2017

  Nu tar Borgström över klubban

  Palle Borgström väg till ordförandeposten i LRF har inte varit spikrak och hans lämplighet har ifrågasatts. Men i dag kan han väljas till ny ordförande vid förbundsstämman.

   Palle Borgström väljs till ny ordförande i LRF i dag.
  Palle Borgström väljs till ny ordförande i LRF i dag. FOTO: Ann Lindén

  Palle Borgström har en stark koppling till mejerinäringen genom sitt uppdrag som styrelseledamot i Arla och som ledamot i LRF:s mjölkdelegation.

  Det finns röster runt om i landet som uttryckt en viss tveksamhet inför det. Klarar han att övergå från en roll som expert till generalist?

  Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, hade gärna sett ett annat namn. Helst någon som kommer utifrån och som inte suttit för många år i förbundsstyrelsen.

  Ställde inte upp

  När valberedningen började leta efter en efterträdare till Helenas Jonsson hade förbundets vice ordförande Åsa Odell redan meddelat att hon inte hade för avsikt att ta rollen som ny ordförande. Sven-Erik Hammar, andre vice ordförande, ställde heller inte upp som kandidat.

  Valbredningen fick därför leta efter en ny ordförande bland de övriga ledamöterna i styrelsen. Det sker väldigt sällan.

  Valet föll till slut på Palle Borgström. När valberedningen gick ut med sin nominering betonade dess ordförande Stig-Erik Carlsson att Palle Borgström är tydlig och påläst, att han inte duckar för de svåra frågorna och att han har ett stort nätverk bland politiker och opinionsbildare.

  Intresset för eko växer

  Palle Borgström tycker omställningen till ett fossilfritt samhälle är en av de viktigaste frågorna. De gröna näringarna har en avgörande roll för Sveriges tillväxt, betonar han. Konsumenternas ökade intresse för ekologiskt producerade livsmedel är också en rörelse som lantbruket måste ta på allvar.

  – Vår hållning är att marknaden ska bestämma och det är klart att vi ska svara på den efterfrågan, säger han.

  VIDEO: Veteraner tror inte på BorgströmLäs mer: Generationsväxling på Borgströms gårdLäs mer: Norup utmanar BorgströmLäs mer: Borgström har inte den bredd som krävsVIDEO. Inga problem att ta in hela LRF

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen