Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 januari 2018

  Nu startar mässan för djurbönder

  Fredericia ATL.

  Det snackas mycket affärer på Nutrifair, den danska mässan speciellt riktad mot djurbönderna. Framtidstron finns i luften bland danska gris- och mjölkbönder efter ett år med god lönsamhet.

   Jesper Knak jobbade i Gråkjærs monter på mässan. – Hit kommer aktiva lantbrukare som vill göra affärer och väldigt få som bara vill titta.
  Bild 1/5 Jesper Knak jobbade i Gråkjærs monter på mässan. – Hit kommer aktiva lantbrukare som vill göra affärer och väldigt få som bara vill titta. FOTO: Marcus Frennemark
  Bild 2/5 FOTO: Marcus Frennemark
  Bild 3/5 FOTO: Marcus Frennemark
  Bild 4/5
  Bild 5/5

  Nutrifair, som arrangeras i Fredericia på Jylland, är något av en nykomling i den rika danska floran av lantbruksutställningar och mässor. Nutrifair startade så sent som 2012 för att branschen som säljer utrustning och förnödenheter till animalieproducenter ville ha en egen mötesplats för sina kunder. Firmorna upplevde att deras utbud drunknade i fältmaskiner vid de större mässorna.

  Årets upplaga av Nutrifair, den sjunde i ordningen, har samlat drygt 220 utställare. De felsta firmorna är danska, men några tyska och nederländska företag har också hittat hit.

  Enda svenska utställaren på mässan är Mafa från Ängelholm som har en stor marknad i Danmark för sin utrustning för foderhantering.

  Många köpsugna

  Besökarantalet på Nutrifair är fortfarande blygsamt i jämförelse med de större konkurrenterna. På onsdagen, de första av två mässdagar, räknades 2 800 besökare in. Besökarna behöver inte betala någon entré, i gengäld får de lämna sina kontaktuppgifter till arrangörerna.

  – Hit kommer aktiva lantbrukare som vill göra affärer och väldigt få som bara vill titta, säger Jesper Knak från Gråkjær A/S.

  Byggbolaget Gråkjær A/S har en av mässans större montrar. Företaget, som bygger stallbyggnader på totalentreprenad har en växande verksamhet i och utanför Danmark, även i Sverige.

  Jesper Knak representera Gråkjær i Sverige och har flera byggprojekt i gång. Flest för mjölkkor men också några grisprojekt.

  Snabba puckar

  I Danmark är det grisbönderna som vill bygga. Flera stora projekt för slaktsvin är på gång. Slaktsvinsproduktionen i Danmark är sedan flera år på tillbakagång och allt fler smågrisar exporteras till Tyskland och Polen. Det vill man ändra på och byggnation för slaktgrisar stimuleras med investeringsstöd.

  – Danska bönder tar snabbt beslut om nya investeringar när lönsamheten är bra, säger Jesper Knak.

  Relaterade artiklar

  Till toppen