Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj 2017

  Nu ska gris bedömas samsynt i Skåne

  Hönnedals Gård, Fjälkinge.

  Hur ser en smutsig gris ut? När är det tillräckligt med strö i grisboxen? Det är några frågor där djurskyddsinspektörer och branschens veterinärer försöker hitta en samsyn.

   Djurskyddet på Länsstyrelsen i Skåne och besättningsveterinärerna sammanfattar sina intryck efter rundvandringen i stallarna.
  Djurskyddet på Länsstyrelsen i Skåne och besättningsveterinärerna sammanfattar sina intryck efter rundvandringen i stallarna. FOTO: Marcus Frennemark

  Djurvälfärden i grisuppfödningen stod i centrum när djurskyddsinspektörer, besättningsveterinärer och grisföretagare på fredagen möttes för att ”kalibrera” sina bedömningar. Mötet ägde rum hos Hönnedal Pork AB utanför Kristianstad; ett grisföretag med 620 suggor och 2 500 slaktgrisplatser i moderna stallar.

  Att det finns delade uppfattningar mellan branschens folk och inspektörerna är uppenbart. ATL fick inte delta under besöken i grisstallarna och inte heller under den gemensamma sammanfattningen med motiveringen att diskussionerna blev öppnare utan media närvarande.

   Dräktiga suggor på väg in i grisningsstallet på Hönnedals gård.
  Dräktiga suggor på väg in i grisningsstallet på Hönnedals gård. FOTO: Marcus Frennemark

  Initiativ från branschen

  Mötet hade kommit till stånd på initiativ av Sveriges Grisföretagare, men välkomnas av länsstyrelsens folk.

  – Både vi och besättningsveterinärerna tycker det är nyttigt med dialog. Det är viktigt att vi sätter rätt nivå, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsinspektörerna på Länsstyrelsen i Skåne.

  Från länsstyrelsens sida fanns såväl djurskyddsinspektörer som länsveterinär närvarande.

  Två återkommande bedömnings- och diskussionsfrågor är mängden strö i boxarna och grisarnas renhet. Olika djurkategorier behöver strö i varierande mängd. Men blir det för mycket strö en dag med högre utetemperatur så kanske grisarna smutsar ner sig själva och boxen i stället. Blir det för lite strö en sval dag så brister kanske djurens komfort.

   Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare och Marcus Björklund, chef för djurinspektörerna i Skåne.
  Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare och Marcus Björklund, chef för djurinspektörerna i Skåne. FOTO: Marcus Frennemark

  – Finns det halmrester kvar i boxen när jag kommer till stallet på morgonen då är det okej. Är det helt tomt, då bör jag nog strö lite mer, säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

  Trubbiga verktyg

  Från branschens sida deltog veterinärer från Gård- och Djurhälsan, Lundens Djurhälsovård samt distriktsveterinärer.

  Marcus Björklund och Ingemar Olsson är eniga om att checklistan, som fastställts av Jordbruksverket och används vid inspektionerna, är ett trubbigt instrument. Den ställer enbart frågor som kan besvaras med ja eller nej.

  Ett gemensamt initiativ till Jordbruksverket för att få ett redskap som bättre beskriver djurvälfärden kan eventuellt komma till stånd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen