Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 april 2017

  Nu ska 50 000 höns avlivas

  Arbetet med att förbereda för avlivningen av 50 000 värphöns på Bärsta Gård utanför Nyköping har inletts under torsdagsförmiddagen.

   Distriktsveterinär Thomas Svensson är insatsledare.
  Distriktsveterinär Thomas Svensson är insatsledare. FOTO: Stefan Nilsson

  – Just nu bygger vi upp logistikflöden, upprättar en hygienbarriär och sätter de rutiner som ska gälla. Det är viktigt att jobbet kan flyta på så snabbt och friktionsfritt som möjligt, säger Thomas Svensson, distriktsveterinär och ledare för insatsen.

  Totalt handlar det om 18 personer, där fem är veterinärer i stab och ledning och 13 personer från Blå Stjärnan, Farmartjänst och gårdens egen personal, som kallats in. Styrkan har utrustats med masker och skyddskläder.

  Barriär motverkar spridning

  Thomas Svensson räknar med att arbetsstyrkan kan gå in i stallarna vid 13-tiden, det vill säga två timmar efter det att gasen sprutats in.

  Inne på anläggningen ska de döda djurkropparna desinficeras och läggas i säckar som sedan lastas i containrar som försluts.

  – Det viktigaste för oss är att inte sprida smittan vidare. Vi har en barriär som inte får passeras med orena kläder. Det här är en influensatyp som inte går på människa och det underlättar en del, säger Thomas Svensson.

  Han var också insatsledare vid fågelinfluensautbrottet på anläggningen Aniagra i Helsingborgstrakten där 210 000 värphöns avlivades i november.

  – Det enda som skiljer från den insatsen är storleken på besättning annars är åtgärderna desamma, säger Thomas Svensson.

  Läs mer om

  Till toppen