Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september 2017

  Nu ratas golfen - blir odlingsmark i stället

  MAGLARP.

  Under det senaste decenniet har en handfull golfbanor ställts om till odling, i höst kan en till säljas som jordbruksmark. ”Det var en underbar känsla att köra traktor över golfgreenen”, säger Anders Hempel.

   Löken växer bra på den gamla golfbanan.
  Löken växer bra på den gamla golfbanan. FOTO: Jonatan Jacobson

  I början av 2000-talet var Maglarps GK:s niohålsbana ett populärt tillhåll för traktens golfspelare. Ett drygt decennium senare började klubbens ekonomi vackla och 2015 lades marken på 19 hektar ut till försäljning.

  Lantbrukaren Anders Hempel, som bland annat odlar spannmål, lök och sockerbetor på 270 hektar, slog till och betalade 350 000 kronor för golfbanan inklusive en gammal flyghangar. I år odlas vete, havre och lök på det som tidigare var fairway och golfgreener.

  – Både jag och min bror hade åkermark som gränsade till golfbanan. Markhungern är konstant så det gäller att gripa de strån som erbjuds, säger Anders Hempel.

  Bra jord

  Det tog ungefär 100 arbetstimmar för tre personer att göra om golfbanan till åkermark. En hel del träd fick grävas upp men golfbanans bevattningsledningar låg relativt ytligt och bra jord fanns tillgängligt i kullar.

  – Det gick faktiskt enklare än vad jag hade trott på förhand. Det var en underbar känsla att köra traktorn över golfgreenen, bara det hade jag kunnat betala pengar för, säger Anders Hempel. 

   Anders Hempel är nöjd med sin investering.
  Anders Hempel är nöjd med sin investering. FOTO: Jonatan Jacobson

  Att marken legat i träda under en längre tid tror han är positivt i ett längre perspektiv. Även om det är tidigt att dra några slutsatser tycker Anders Hempel sig redan se en viss skillnad på grödor som växer på den gamla golfbanan jämfört med på angränsande åkrar.

  – Vetet som växer här ser något mörkare ut och löken är mer intensivt grön än på närliggande fält. Golfbanans jord är väldigt mullrik, det kan vara en del i förklaringen, säger Anders Hempel.

  ”Skulle inte kalla det trend”

  Under 2000-talet finns exempel på andra golfbanor som ställts om till odlingsmark (se faktaruta). Men Thomas Bergman, klubbrådgivare på Svenska Golfförbundet, tycker inte att det handlar om en representativ utveckling i det stora hela.   

  – Det rör sig bara om någon enstaka golfbana som ställer om, eller återgår, till åkermark eller annan markanvändning. Jag skulle inte kalla det en trend, säger han.

   ”Golfbanor går i alla fall att återskapa till odlingsmark, om ett industriområde asfalteras är det kört”, säger Anders Hempel.
  ”Golfbanor går i alla fall att återskapa till odlingsmark, om ett industriområde asfalteras är det kört”, säger Anders Hempel. FOTO: Jonatan Jacobson

  Planer om intet

  En golfbana som kan komma att bli åkermark i framtiden ligger i Torrlösa öster om Svalöv. 18-hålsbanan som användes av Svalövs GK:s medlemmar gick i konkurs och köptes 2011 av företaget Golflodge AB som hade ambitionen att satsa rejält på banan. De planerna gick dock om intet och nu kan en försäljning som lantbruksmark bli aktuell.

  – Det har funnits och finns fortfarande spekulanter på marken för att nyttja den till lantbruk. Marken kommer därför att omkategoriseras till jordbruksmark inom kort och försäljning väntas ske under hösten 2017, säger Tomas Björklund från Golflodge.

   Vetet till vänster som växer utanför golfbanemarken ser något ljusare ut.
  Vetet till vänster som växer utanför golfbanemarken ser något ljusare ut. FOTO: Jonatan Jacobson

  Golfbanor som blivit odlingsmark

  Stiby, väster om Simrishamn, golfbanan togs ur bruk 2013. Marken har bland annat använts till majsodling.

  Skamby, norr om Norrköping, golfbanan ställdes om till åker 2012. Marken har bland annat använts till spannmålsodling.

  Strövelstorp, söder om Ängelholm, golfbanan stängdes 2008. På marken odlas idag morötter, lök och grönkål.

  Gåtebo, sydost om Borgholm. I början av 2010-talet började ett granfröplantage anläggas.

  Maglarp, väster om Trelleborg, golfbanan såldes 2015. I år odlas bland annat lök och spannmål på marken. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen