Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars 2019

  Det våras för vårraps

  Det har odlats väldigt lite vårraps de senaste åren på grund av förbudet mot neonikotinoider. Men en vändning kan vara på väg. 

   Raps. Arkivbild.
  Raps. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Förra året odlades omkring 10 500 hektar våroljeväxter, varav dryga 9 000 hektar vårraps. Det är en rejäl ökning jämfört med 2017, då det odlades 7 800 hektar våroljeväxter, varav cirka 6 000 hektar vårraps. 

  Men det är långt ifrån de arealer som odlades före 2014, då förbudet mot neonikotinoider infördes. Då låg arealerna vårraps i Sverige kring 50 000 hektar. Några år efter förbudet störtdök de siffrorna till 5 000 hektar. Men nu kan de vara på väg uppåt igen. 

  – Vi har haft några gynnsamma år med mindre förekomst av jordloppor. Och 2018 introducerades också odling med Clearfieldsystemet, som är en bättre metod att bekämpa ogräs i vårraps. Det bidrog till att vårrapsarealerna lyfte redan 2018, säger Albin Gunnarson på Svenska frö- och oljeväxtodlarna, SFO. 

  Avkastar lägre

  Clearfieldsystemet är ett odlingssystem med växter som är resistenta mot herbiciden imazamox. Produkten heter Cleravo och går endast att spruta i Clearfieldsorter. 

  – Clearfieldrapsen avkastar lägre än de traditionella sorterna. Så är det. Men om du har mycket ogräs så kompenserar möjligheten att bekämpa ogräs den lägre avkastningen, säger Albin Gunnarson. 

  Det betyder att Cearfieldsystemet kan ge vårrapsen ett lyft. 

  – Det har gått att flytta ut odling av vårraps dit det inte varit möjligt att odla tidigare. Det gäller framför allt på mullrikare jordar.

  Bra effekt på flera ogräs

  Produkten Cleravo ska bland annat ha bra effekt på ogräs som åkersenap, lomme, svinmålla, åkerbinda, våtarv, renkavle och kvickrot och ska även ha god effekt på flera andra örtogräs. 

  Albin Gunnarson tror inte att neonikotinoiderna kommer tillbaka som betningsmedel i oljeväxterna. Men det kan vara nya substanser på väg.

  – I Finland har de beviljat dispens för en produkt som heter Buteo. Men det är lite oklart hur bra effekt den har. 

  Clearfield

  Clearfield är ett ogräsbekämpningssystem där sorterna har tolerans mot herbiciden imazamox. Det handlar inte om genmodifiering, utan clearfieldrapsens tolerans mot substansen Imazamox är en naturlig mutation som förädlarna tagit vara på i sitt arbete.

  I Sverige registrerades herbiciden Cleravo, som innehåller imazamox plus kvinnamerak, i juli 2017. Först ut att odlas 2018 var vårrapssorten Solar CL, som säljs av Lantmännen. 

  Källa: SFO

  Relaterade artiklar

  Till toppen