Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni 2018

  Nu krävs regn till rapsen

  Oljeväxterna tål viss torka men de kommande veckorna behövs regn för en hyfsad skörd, säger Anneli Kihlstrand, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.

   Alla grödor påverkas av torkan och vallfröodling är inte förskonad. Erik Moll, på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, tror att vallfröodlare får räkna med lägre skördar än normalt i år.
  Alla grödor påverkas av torkan och vallfröodling är inte förskonad. Erik Moll, på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, tror att vallfröodlare får räkna med lägre skördar än normalt i år. FOTO: Malin Eborn

  Det råder en stor spridning på hur rapsfälten ser ut i landet. Den tuffa hösten gjorde att etableringen på många håll blev sen och bestånden stod och stampade. Vissa fält kördes upp efter vintern medan andra tagit sig under våren. I södra Sverige har skadeinsektstrycket varit något lägre jämfört med de senaste åren.

  – I år har många lantbrukare också varit helt på tårna när det gäller insekter och lyckats med sina bekämpningar, säger Anneli Kihlstrand, VD på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO).

  Tålig gröda

  Därmed har fälten bara fått måttliga insektsskador. I Mellansverige har rapsbaggarna varit ett stort problem och jordloppor har härjat i vårrapsfält. Men än så länge har rapsen generellt klarat torkan relativt bra tack vare ett djupt rotsystem.

   Rapsen är en tålig gröda men nu börjar det kännas att det räcker, säger Anneli Kihlstrand, Vd på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, angående hur den torra och varma försommarperioden påverkat grödan. (Bilden är från förra året)
  Rapsen är en tålig gröda men nu börjar det kännas att det räcker, säger Anneli Kihlstrand, Vd på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, angående hur den torra och varma försommarperioden påverkat grödan. (Bilden är från förra året) FOTO: Torbjörn Esping

  – Rapsen är en tålig gröda men nu börjar det kännas att det räcker, säger Anneli Kihlstrand.

  De kommande veckorna ska skidorna matas vilket kräver regn för att få bra skördar.

  Rejäla tapp

  När det gäller vallfröproduktion får man troligen räkna med en lägre skörd än normalt på grund av torkan och värmen men variationerna blir stora, tror Erik Moll, ansvarig för fröodling på SFO.

  – För enskilda odlare kan det bli tal om rätt så rejäla skördetapp medan andra kanske kommer mer lindrigt undan, säger han.

  Det kommer också troligen bli skillnad mellan olika vallfrösorter, där de med djupare rotsystem klarar torkan bäst.

  LÄS OCKSÅ: Klart nu – dispens att skörda trädaLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop från bönder i torkans spårLÄS OCKSÅ: Risk för katastrofskörd i Sverige

  Läs mer om

  Till toppen