Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2018

  Nu kommer stödpengarna

  På fredag betalas den största delen av 2018 års EU-stöd ut. Det handlar om 6,74 miljarder kronor av totalt 10,05 miljarder. En svag kronkurs ökar utväxlingen.

  I morgon, fredag, startar utbetalningarna av 2018 års direktstöd. Den största delen gäller gårdsstöd, förgröningsstöd och nötkreatursstöd.

  – Den stora utbetalningen på 6,74 miljarder kronor går ut på fredag. Sedan kommer utbetalningar vid ytterligare två tillfällen före årsskiftet, säger Patrik Alenfelt, avdelningschef på jordbrukarstödavdelningen på Jordbruksverket.

  Den sammanlagda summan för 2018 års stödutbetalningar är prognostiserad till 10,05 miljarder.

  – Det är dels direktstöden på 7,04 miljarder, 2,98 miljarder från landsbygdsprogrammet och en del gamla miljöersättningar från det förra programmet. Totalsumman för 2018 landar kring 10,05 miljarder kronor. Det är prognosen men utfallet väntas hamna i det häradet, säger Patrik Alenfelt.

  Kronkursen påverkar

  Årets utbetalning ligger cirka 400 miljoner kronor över 2017 års nivå. Orsaken är den svaga kronkursen. Noteringen sätts av ECB den sista bankdagen före första oktober och landade i år på 10,309 kronor per euro. Det är den högsta utväxlingen sedan Sverige gick med i EU 1995.

  Antalet SAM-ansökningar om gårdsstöd uppgick i år till 58 600 stycken. 2015 inkom cirka 62 000 ansökningar.

  Färre ansökningar

  – Tendensen är att det blir färre ansökningar. Det speglar det minskande antalet verksamma i lantbruksnäringen, säger Patrik Alenfelt.

  Hur stor genomsnittsutbetalningen är eller vart de största stöden landar berättar Jordbruksverket på måndag.

  – Just nu ser vi bara de sammanlagda utbetalningarna i våra system. På måndag, när pengarna är utbetalda, kommer vi att kunna se mer detaljer om mottagarna, säger Patrik Alenfelt.

  Utbetalningen innefattar:

  cirka 3,5 miljarder kronor i gårdsstöd

  cirka 1,9 miljarder kronor i förgröningsstöd

  842 miljoner kronor i nötkreaturstöd

  178 miljoner kronor i kompensationsstöd

  81 miljoner kronor i stöd till unga jordbrukare

  198 miljoner kronor i djurvälfärdsersättning

  77 miljoner kronor i miljöersättningar och ersättning till ekologisk produktion

  Relaterade artiklar

  Till toppen