Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni 2019

  Mer pengar tillbaka på diesel

  Den 1 juli höjs dieselstödet för jord- och skogsbrukare med en krona litern.

  – Det är ju ett sätt att säkerställa lönsamheten för jordbruket som konkurrerar med länder där man har betydligt lägre bränslekostnader, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till SVT.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) möter pressen efter sin debut vid EU:s jordbruksministerråd.
  Bild 1/2 Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) möter pressen efter sin debut vid EU:s jordbruksministerråd. FOTO: Sveriges EU-representation
   Traktor som harvar.
  Bild 2/2 Traktor som harvar. FOTO: Anders Good/TT

  En privatperson som tankar sin bil med diesel betalar 4 kronor och 71 öre per liter i koldioxid- och energiskatt. Lantbrukare kan kräva tillbaka en del av denna summa. Än så länge 1,43 kronor per liter diesel – men på måndag höjs det beloppet till 2,43 kronor per liter. En höjning som sker samtidigt som Sverige måste minska utsläppen av växthusgaser kraftigt för att nå de uppsatta klimatmålen. På lång sikt vill regeringen sluta att subventionera diesel, men i nuläget försvarar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) höjningen, som drevs igenom av Moderaterna och Kristdemokraterna i höstbudgeten.

  – Lantbruket har också haft ett tufft år med torka och har lönsamhetsproblem i branschen. Det här är det mest effektiva sättet att kortsiktigt göra något åt lönsamheten, säger hon till SVT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen