Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari

  Nu har Lantmännen börjat bygga i Vara

  I fredags sattes spaden i jorden. I början av nästa år är Lantmännens nya anläggning i Vara inflyttningsklar om allt går enligt plan.

  I anläggningen ska Lantmännens första kompetenscentrum för Fendt vara en viktig del. Förutom de flesta av Fendts traktorer, tröskor och redskap ska där också finnas utbildningsmöjligheter.

  – Det är i både säljande och lärande syfte, säger Thomas Strömberg, regionchef Skaraborg på Lantmännen Maskin.

   Första spadtaget till Lantmännens nya anläggning i Vara togs i fredags.
  Första spadtaget till Lantmännens nya anläggning i Vara togs i fredags. FOTO: Lantmännen

  Dit ska också säljare från till exempel Jönköping, Örebro och Karlstad ta presumtiva kunder för att titta på maskinerna.

  – Vi kan inte ha ett komplett modellprogram på alla orter. Det är billigare att köra kunder än maskiner, säger Thomas Strömberg.

  Två anläggningar blir en

  Anläggningen i Lidköping avvecklades i somras och den nuvarande i Vara ska stängas när den nya är färdig. Två anläggningar ska bli en och den nya verkstaden gör att det blir ett rejält lyft, menar han:

  – Den blir stor och rejäl. Fyra stycken 24 meter långa skepp med portar i bägge ändar, riktig takhöjd och dubbla traverser gör att vi får ett helt annat flöde. Dessutom blir det ett stort reservdelslager som också underlättar ordentligt.

   När allt är klart ska 25 personer, varav 15 servicetekniker jobba på den nya anläggningen.
  När allt är klart ska 25 personer, varav 15 servicetekniker jobba på den nya anläggningen. FOTO: Lantmännen

  Lantmännens fastighetsbolag har också köpt tomten bredvid. Men vad som kommer att byggas där är inte klart.

  – Det finns inga planer i dagsläget, säger Thomas Strömberg.

  Men anläggningen byggs på det som är jordbruksmark i dag. Hur tänkte ni där?

  – Jag förstår att det kan väcka frågor. Men det ska vara ett riktigt surhål. Och kommunen har planerat det som industrimark så allt har gått rätt till.

  Lantmännens anläggningar i Falköping och Skövde berörs inte av nybygget. När allt är klart under första kvartalet 2021 ska 25 personer, varav 15 servicetekniker jobba där.

   Anläggningen i Vara ska också inrymma ett första kompetenscentrum för Fendt där stora delar av modellflottan för såväl traktorer som tröskor och redskap ska visas upp.
  Anläggningen i Vara ska också inrymma ett första kompetenscentrum för Fendt där stora delar av modellflottan för såväl traktorer som tröskor och redskap ska visas upp. FOTO: Lantmännen

  Relaterade artiklar

  Till toppen