Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2017

  Nu har Krav valt väg

  Märkningen kommer inte att lämna EUs certifieringssystem, trots problem för svensk ekologisk produktion.

  FOTO: Ann Lindén

  Under sommar och höst har Krav, den största svenska ekomärkningen för livsmedel, genomfört ett omfattande arbete med att staka ut märkningens framtid med hjälp av ägare, leverantörer, styrelse, anställda och konsumenter. Som ATL skrev i somras var det en av de frågor som var uppe till debatt om Krav skulle fortsätta att anamma EUs ekologiska certifiering som grund. Där har man nu kommit fram till ett beslut.

  – Vi kommer inte att lämna EU-certifieringen, säger Anita Falkenek, Kravs vd.

  Samsyn

  Bland de som deltagit i diskussionerna var samsynen ganska stor om att EU-certifieringen är en nödvändig bas, enligt Anita Falkenek. Det går bland annat inte att kalla något för ”ekologiskt” om det inte är certifierat enligt EUs regler.

  Utan det begreppet hade Krav fått lita helt på att dess eget varumärke är starkt nog. Än så länge är även de EU-stöd som betalas ut för ekologisk odling också kopplade till att stödmottagaren är EU-ekologiskt certifierad.

  – Det skulle ha varit många hinder för att lämna den, säger Anita Falkenek.

  LÄS MER: Ägg bockas av med ny certifiering

  Försenat

  I stället för att lämna EU-certifieringen helt lägger Krav nu fokus på att stoppa genomförandet av EUs nya ekoförordning, den lagstiftning som sätter villkoren i certifieringen. De nya reglerna kräver bland annat att all ekologisk odling måste ha direktkontakt med jorden, vilket stoppar ekologisk växthusodling.

  De nordiska länderna har fått ett undantag från det kravet, men det gäller bara till juli 2030, och fram till dess får inte den totala växthusarealen växa. Under tiden ska EU-kommissionen utvärdera om odling i avgränsade bäddar är kompatibelt med ekologisk produktion, och om den finner att det är det, lägga ett nytt lagförslag.

  Klart före årsskiftet

  EU-parlamentet, EU-kommissionen och medlemsländerna i Rådet nådde en överenskommelse om en ny förordning i juni, men arbetet med att formulera den slutgiltiga lagtexten pågår fortfarande. Jordbruksministerrådets formella beslut om lagstiftningen har skjutits upp flera gånger.

  Senast jordbruksministrarna träffades sa jordbrukskommissionär Phil Hogan att allt ska vara klart före årsskiftet.

  LÄS MER: Krav kan lämna ekocertifieringenLÄS OCKSÅ: Fortsatt osäkerhet för ekologisk växthusodlingPREMIUM: Unik tork ökar odlingsviljan i norr

  Relaterade artiklar

  Till toppen