Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 februari

  Grisbonden dansade in i tv-tittarnas hjärtan

  Värmlandsnäs.

  Hans värmländska dialekt charmade tv-tittarna i Bonde söker fru 2007 och 2008 dansade han in i svenska folkets hjärtan i Let's Dance. I dag är det familjen och livet som grisbonde i Säffle som går först, men i julas blev det en comeback i tv-rutan.

   Djuromsorgen har alltid varit en viktig del i grisproduktionen på Ramstad gård och den byggnation som fanns på gården fungerade väl.
  Djuromsorgen har alltid varit en viktig del i grisproduktionen på Ramstad gård och den byggnation som fanns på gården fungerade väl. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 12/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

  Vi är på väg ut till Ramstad gård på Värmlandnäs i trakter kända både för sin fina jordbruksbygd och för att ha fostrat mer än en rallyförare. Det var här som rallyprofiler som Lars-Erik Thorp testade sina gränser på de stundtals krokiga grusvägarna.

  Här väcktes också Karl-Petter Bergvalls intresse för rally men för den stora massan är han mer känd från tv-program som bland annat Bonde söker fru och Let’s Dance. Hans värmländska dialekt charmade tv-tittarna 2007 i populära bondeprogrammet. I Let’s Dance dansade han sig ända till semifinal men röstades ut mot Mat-Tina och Tony Richardsson.

  Nöjd med livet som heltidsbonde

  I dag är han heltidsbonde med ekogrisar och ägnar tiden åt gården och familjen. Och nöjd med det.

  – Det var en otroligt rolig tid med tv-produktionerna men det är också ett annat läge i livet nu.

  Det består i hög grad av familjen med Jonna Larsson, som han träffade under Let’s Dance-tiden, och de två barnen.

  – Det är en stor omställning att få barn, man funderar på vad man gjorde med all tid innan. Samtidigt har jag aldrig tyckt livet varit roligare än nu, säger Karl-Petter Bergvall.

   Det var några år sedan sist, men i julas blev det comeback i tv-rutan för Karl-Petter Bergvall när TV4 sände ett jubileumsprogram om Bonde söker fru.
  Det var några år sedan sist, men i julas blev det comeback i tv-rutan för Karl-Petter Bergvall när TV4 sände ett jubileumsprogram om Bonde söker fru. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Karl-Petter Bergvall är tredje generationen på Ramstad gård, som köptes av hans morfar. Då stod gården öde.

  – Det var ett riktigt rivningsexemplar och helt nedgånget när morfar, som fram tills dess arrenderade Krokstad söder om Säffle, tog över den.

  Morfadern renoverade och satsade på slaktsvin och växtodling på gårdens cirka 100 hektar åker. 1980 togs gården över av Karl-Petters föräldrar Åke och Cecilia Bergvall. 1990 började de bygga ut för egen smågrisproduktion.

  – Mina föräldrar har alltid månat om god djuromsorg oavsett om det varit konventionell produktion eller eko. Det gjorde det också enklare när vi gick över till Krav. Vi hade redan byggnader som var lätt att ställa om, i princip behövde vi bara gjuta plattor så att grisarna också kunde gå ut.

  Ställde om till ekologiskt

  Omställningen till ekologisk produktion gjordes åren 2009-2011. Den var delvis ett resultat av de PR-grejer Karl-Petter gjorde tillsammans med dåvarande LRF Konsult.

  – Då lärde jag känna några bra rådgivare som hjälpte oss att se över verksamheten och vi räknade på att det var lönsamt att gå över till ekogrisar. Det är viktigt att ha lönsamhet i allt och veta att man kan tjäna pengar på sikt.

   I dag bor Karl-Petter Bergvall och sambon Jonna Larsson på Ramstad gård medan föräldrarna flyttat till en av flyglarna på Sjönnebol. Fåren och vallning är stora intressen hos sambon men hundarna hänger gärna med Karl-Petter i hans vardag.
  I dag bor Karl-Petter Bergvall och sambon Jonna Larsson på Ramstad gård medan föräldrarna flyttat till en av flyglarna på Sjönnebol. Fåren och vallning är stora intressen hos sambon men hundarna hänger gärna med Karl-Petter i hans vardag. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Några år senare var det dags för nästa generationsväxling. Någon tvekan om att ta över gården fanns inte.

  – Det har alltid funnits där. Att jag skulle ta över. Men jag har aldrig känt mig tvingad utan det har varit mitt eget val.

  Det har heller aldrig fallit honom in att klaga över bondelivet:

  – Vi kanske inte har mycket pengar i näven men vi har ett stort värde i våra fastigheter och mycket frihet att styra vårt liv. Och om det går dåligt duger det inte att klaga, då måste man göra något i företaget. Det tror jag vi yngre är bättre på, vi är nog mer kreativa, medan de äldre kör på som de gjort.

  Han tror på vikten av att ha mer än ett ben att stå på i verksamheten. För hans del är skogen en viktig del både i jobbet och som fritidsintresse. Med 450 hektar skog finns också alltid något att göra.

  – Jag älskar att köra skogsmaskin, jag sätter mig i skogsmaskinen snart jag får tid, och gallrar bland annat all skog själv. Men jag går också mycket i skogen, se hur den växer och utvecklas. Eller kollar var jag ska bygga en ny skogsväg. Det blir en del såna också. Det är lite skillnad mot när jag var liten, då ville jag bara köra traktor…

   Här finns utvecklingspotential. Herrgården Sjönnebol förvärvades 2014 och har skapat ett ben till att stå på i verksamheten även om pandemin tillfälligt bromsat upp.
  Här finns utvecklingspotential. Herrgården Sjönnebol förvärvades 2014 och har skapat ett ben till att stå på i verksamheten även om pandemin tillfälligt bromsat upp. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Den integrerade kravgrisproduktionen med 80 suggor generar runt 1 800 pigghamgrisar om året. Grisarna står för ungefär 85-90 procent av omsättningen. Det är en lagom nivå och så mycket som gården kan ta fram i dag med det byggnadsbestånd som finns. Att sträva efter att öka både grisproduktionen och arealen är inte helt givet:

  – Visst vill vi nog växa, det är nog ofrånkomligt att även vi behöver bli lite större men inte till typ 500 hektar. Men det klart, ramlar vi över någon ny möjlighet kanske vi slår till. Och där vi har utrymme att växa lite till är i fårhuset.

  Fåren ett nytt ben att stå på

  För utöver grisarna finns en besättning dorper med ett 80-tal tackor på gården Sjönnebol. Fåren och vallning är sambon Jonnas stora intresse och när Sjönnebol på 1 500 hektar bjöds ut till salu köpte paret husen samt 125 hektar, varav 75 hektar åker.

  – Med en titt i backspegeln kanske vi borde ha köpt hela fastigheten, det är sällan det blir bra mark till salu i de här trakterna, men det var ett annat läge då.

  Köpet innebar ett nytt ben att stå på. Inte för att fåren är en stor kassako men de fyller en viktig del i att utveckla växtodlingen och att se helheten i all produktion. Med fåren och behovet av foder till dem kom mer vall in naturligt i växtföljden.

   Även när man är på språng eller sitter i skogsmaskinen kan man hålla koll på hur det går i grisproduktionen.
  Även när man är på språng eller sitter i skogsmaskinen kan man hålla koll på hur det går i grisproduktionen. FOTO: Joachim Lagercrantz

  För byggnaderna på Sjönnebol är målet att alla ska användas. Ett par är bostäder, det gamla häststallet byggdes om till inomhushall för träning av hundar och i gamla kostallet huserar fåren. Målet med den gamla huvudbyggnaden med sitt senare tillbyggda säteritak var att till en början att hyra ut för bröllop och andra festligheter. I år har dock pandemin satt stopp för många bokningar.

  – Men alla bröllop som skulle skett i år har flyttats fram till 2021. Det som överraskat och gått bra har varit att hyra ut via airbnb.

  Det är lätt att tro att paret skulle ha använt sig av Karl-Petters kändisskap för att dra fler gäster till Sjönnebol. Men det har inte varit aktuellt, inte så här långt iallafall.

  Som person är Karl-Petter social och öppen och att stå i rampljuset har inte varit något problem även om det var några år sen sist.

  Tv-comeback

  Mellan jul och nyår sändes Bonde söker frus jubileumsprogram. Bonde söker fru var det första tv-program han var med i men någon kärlek blev det inte. Den kom i stället i början av Let’s Dance men genom kontakten som Jonna tog via Facebook.

  – Det var en otroligt rolig tid. Det var utvecklande att få lära känna de andra deltagarna och höra deras livserfarenheter. Alla lärde känna alla och värmländskan fungerade alltid som en liten dörröppnare. Men dansare hade jag aldrig kunnat bli. Det var ju träning varenda dag så jag blev ganska less på det.

   ”Jag sköter bara utfodringen, det är Jonna som har stenkoll på fåren”, säger Karl-Petter men en och annan insats som att färga baggen blir det ändå.
  ”Jag sköter bara utfodringen, det är Jonna som har stenkoll på fåren”, säger Karl-Petter men en och annan insats som att färga baggen blir det ändå. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Medielivet var också väldigt speciellt, intensivt och fullt ös under tiden inspelningarna pågår, tyst och tomt när allt är klart.

  – Jag blev alldeles matt, det var en märklig upplevelse.

  Några riktigt negativa erfarenheter från den tiden har han inte med sig. Utom en gång:

  – När jag kom på Centralstationen i Stockholm och fick se löpsedlarna om att jag skulle ha utsatt grisar för vanvård var enda gången det var riktigt, riktigt jobbigt. Men samtidigt kunde jag stå upp för mig själv för jag visste att det inte var sant det som skrevs.

  Har inte stängt dörren

  Det blev också fler program, som Kändisdjungel och Fångarna på Fortet. Nu var det några år sedan sist, men han har inte stängt dörren helt för nya engagemang.

  – Det beror lite på vad det är och ska jag göra det vill jag ha betalt. Visst fick vi lite pröjs lite beroende på vad det var men det var mest att man gjorde det som en kul grej.

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 12/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

  Fem snabba

  Hur mycket dansar du numera?

  – Det blir med mina barn ibland, annars blir det inte så ofta.

  Vilket uppdrag ångrar du att du tog i tv?

  – Jag har inte sagt nej till något och heller inte ångrat något. Allt var bara kul!

  Hur ser en ledig dag ut?

  – Djuren får alltid sitt först. Sedan en lång frukost med familj innan vi gör något utomhus och grillar korv.

  Vilket traktormärke föredrar du?

  – Jag får väl säga Fendt-traktorn. En 724. Det är den vi har på gården nu. Den är trivsam, lättkörd och tyst. Den krånglar inte mycket heller, peppar, peppar.

  Kan det bli dags att ta upp rallykarriären igen?

  – Den gick ju rätt bra och visst har jag saknat det och kan känna att suget kommer tillbaka lite. Men nu har jag två barn och jag minns också vad mycket jobb det var. Men nån gång kanske.

  Karl-Petter Bergvall

  Ålder: 37

  Familj: Sambon Jonna, polis, två barn 2 och 6 år.

  Bor: Ramstad gård, Säffle.

  Yrke: Lantbrukare.

  Fritid: Familjen, jakt, vallning.

  Aktuell: Som en av de tidigare deltagarna i Bonde söker fru, som TV4 sände ett jubileumsprogram om i julas.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen