Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars 2019

  Nu får värphönsen egna fitnessarmband

  Nu finns ett nytt sätt att använda så kallade fitnessarmband. Forskare har låtit värphöns prova tekniken och resultatet blev ett nytt sätt att hålla hönor friska och hälsosamma.

   Insektsforskaren Amy Murillo vid University of California.
  Insektsforskaren Amy Murillo vid University of California. FOTO: University of California och Mostphotos

  Om du inte själv har provat ett fitnessarmband så har du säkert sett det på någon som joggat förbi. De är så populära att de till och med blev årets julklapp 2014.

  Trots att de är små innehåller armbanden massor av avancerad teknik, bland annat bluetooth, höjdmätare, 3D-accelerometer och ibland även GPS och pulsmätare.

  Nu har forskare i USA använt de här tekniska hjälpmedlen för att göra det enklare att sköta värphöns.

  Man utrustade hönor med mycket små teknikfyllda ”ryggsäckar” som registrerade alla deras rörelser. Med hjälp av en accelerometer går det till exempel att se åt vilket håll djuret går, hur snabbt det rör sig och om det rör huvudet.

  Datorprogram som slår larm

  Forskarna vid University of California filmade allt hönorna gjorde och noterade deras aktiviteter. Man upptäckte att mätvärdena avslöjade när, och hur länge, hönorna till exempel plockade fjädrar från andra djur, när de putsade sina egna fjädrar eller när de tog ett sandbad.

  Därefter skapade man ett datorprogram som automatiskt kan upptäcka vad djuren gör och slå larm om de till exempel hackar på andra hönor eller inte har putsat sina fjädrar på länge.

  Kan upptäcka parasitangrepp

  I USA är kvalstret ornithonyssus sylviarum, eller northern fowl mite på engelska, ett stort hot. Att upptäcka om ett djur är drabbat måste göras manuellt på varje höna.

  – Det här kan hjälpa oss att upptäcka om fjäderfä är angripna av parasiter, säger Amy Murillo, entomolog vid University of California till tidningen New Scientist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen