Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juli

  Äntligen lättare att frakta hö till Gotland från fastlandet

  Den utbredda torkan har lett till att djurägare på Gotland måste transportera hö från fastlandet. En ny överenskommelse mellan LRF Gotland och Destination Gotland gör det nu lättare att frakta det hö som behövs.

   En ny överenskommelse gör det lättare för djurägare att transportera hö till Gotland, vilket gäller fram till den 15 augusti.
  En ny överenskommelse gör det lättare för djurägare att transportera hö till Gotland, vilket gäller fram till den 15 augusti. FOTO: MOSTPHOTOS

  På grund av brandrisken får man inte transportera hö på Destination Gotlands vanliga färjor om man inte har ett särskilt intyg på att en analys gjorts där halten av fuktighet i höet har mätts, vilket är en process som tar uppemot ett dygn. Men i dessa tider av torka och akut foderbrist i stora delar av Sverige har LRF Gotland och Destination Gotland nu kommit överens om att hö ska få fraktas från fastlandet till Gotland på fraktbåten Gute. För det ska inget särskilt intyg krävas. Gute är en fraktbåt som Destination Gotland sätter in under somrarna, då de vanliga färjorna fylls av turister, och som transporterar sådant som klassas som farligt gods, exempelvis explosiva ämnen.

  – Det gick väldigt snabbt att få till överenskommelsen med Destination Gotland. Jag fick reda på problematiken med intygen i fredags och satt i möte med Destination Gotland under dagen i går, säger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland.

  Gäller fram till den 15 augusti

  LRF Gotland har nu även kontakt med Maskinringen Gotland, en entreprenör som sköter olika former av maskintjänster, och hänvisar bönder och hästägare dit.

  – De kan hjälpa till att samordna laster. De kan till exempel synkronisera transporter av foder om flera bönder beställer foder från ungefär samma håll, säger Anna Törnfelt.

  Anna Törnfelt säger att nyheten har gått som en ”löpeld” bland lantbrukare i dag och att många tycker att det är jättebra.

  – Men en del funderar också på priser och om frakten blir för dyr, tillägger hon.

  Under sommaren går fraktbåten Gute fem dagar i veckan, mellan Gotland och dels Nynäshamn och dels Oskarshamn, enligt Anna Törnfelt. Den nya överenskommelsen gäller från och med nu och fram till den 15 augusti, då Gute slutar att gå.

  LÄS OCKSÅ: Foderhjälpen bygger broar i foderkrisenLÄS OCKSÅ: ”De skyddar sig bakom EU”

  Till toppen