Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj 2019

  Nu är vallskörden igång

  Micael Andersson i Reslöv var en av de första, kanske den allra första, ut på fältet när vallskörden rullade i gång i Skåne och södra Halland.

  I måndags högg han det första fältet; tolv hektar hundäxing och lusern; och på torsdagen, efter tre dagars förtorkning, pressade och plastade han grönmassan.

  – Det ser ut att bli normal förstaskörd volymmässigt och bra kvalitet, säger Micael Andersson.

   Micael Andersson skördade sin hundäxing-lusernvall på torsdagen.
  Micael Andersson skördade sin hundäxing-lusernvall på torsdagen. FOTO: Tina Rosén
   Rundbalarna tas bort från fältet direkt så återväxten kan komma i gång.
  Rundbalarna tas bort från fältet direkt så återväxten kan komma i gång. FOTO: Tina Rosén

  Fodret behövs till det 70-tal mjölkkor som finns på gården utanför Eslöv. Lagret är så gott som tömt och det påverkade också beslutet att sätta i gång vallskörden.

  – Men vi brukar vara tidigt på det. Det gäller att vara ute i tid om man ska få bra foder. Och speciellt blandningen hundäxing-lusern kräver tidig skörd, säger han.

  Inför årets skörd har Micael investerat i en ny rundbalspress, en Kverneland 6720, som alltså premiärkördes på torsdagen.

  – Den har fungerat bra, som förväntat. Jag har pressat omkring 50 balar de första två timmarna utan problem, säger Micael Andersson.

   Micael Andersson har satsat på en Kverneland 6720 inför årets skörd.
  Micael Andersson har satsat på en Kverneland 6720 inför årets skörd. FOTO: Tina Rosén

  Totalt ska 45 hektar vall bärgas i förstaskörden, men resterande areal får växa lite till. Det väntas regn i helgen och han vill ha en rimligt säker prognos innan han hugger mer vall:

  – Jag avvaktar till nästa vecka med resten, men så fort det blir stabilt väder så kör vi.

  Relaterade artiklar

  Till toppen