Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 augusti 2018

  I dag är jordens årsbudget av förnybara resurser förbrukad

  Även i år infaller dagen då mänskligheten har förbrukat vad som borde vara vår årskvot av förnybara naturresurser rekordtidigt.

   I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot till vårt förfogande enligt statistik från FN.
  I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot till vårt förfogande enligt statistik från FN. FOTO: MarcelC

  Från och med i dag lever världen på lånade resurser resten av året. Det menar nätverket Global Footprint Network, som i samarbete med WWF varje år presenterar Earth Overshoot Day, Den ekologiska skulden dag. Datumet räknas ut genom att dela jordens biokapacitet, alltså mängden förnybara resurser som genereras under ett år, med mänsklighetens ekologiska fotavtryck och sedan multiplicera med 365.

  På grund av ökad resursanvändning har Overshoot Day gradvis kommit allt tidigare på året från att i 1970-talets början ha inträffat i december. Uträkningarna stöder sig på den senaste statistiken från FN.

  Globalt sett lever vi som om vi hade 1,7 jordklot, och i Sverige till och med som om vi hade ungefär fyra planeten Jorden till vårt förfogande. Faktum är att en Overshoot Day som bara räknar in Sveriges förbrukning skulle inträffa redan den 4 april.

  – Vår hemläxa är långtifrån gjord. Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid. Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om det extrema vädret som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter. Nu är det avgörande att både beslutsfattarna, näringslivet och vi som privatpersoner växlar upp och göra mer, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

  LÄS OCKSÅ: Skogsbete ger klimatsmart köttLÄS OCKSÅ: Miljöorganisationer dominerade cap-enkätLÄS OCKSÅ: Lantbrukarprojekt får fint FN-pris

  Relaterade artiklar

  Till toppen