Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 december 2018

  Nu är fåren åter på Tangará Farm

  Västerstad

  Det är åter fullt med får i stallarna på gården som en gång var Tangará Farm, halvannan mil söder om Hörby. Nu är det Ekes Lamm och Lantbruk, som drivs av Henrik Andersson och Sara Rosenius, som står för djurhållningen.

   Telefonen ringer stup i kvarten hos Henrik Andersson. Henrik Andersson driver företaget Ekes Lamm och Lantbruk tillsammans med hustrun Sara Rosenius.
  Telefonen ringer stup i kvarten hos Henrik Andersson. Henrik Andersson driver företaget Ekes Lamm och Lantbruk tillsammans med hustrun Sara Rosenius. FOTO: Marcus Frennemark

  I det ena stallet finns dräktiga gotlandstackor och en del fjolårslamm av den i Sverige nya rasen border leicester. Detta är djur som fanns på gården när Henrik Andersson och Sara Rosenius köpte den i juni sedan de förra ägarna Maycon Vinborg och Emma Jönsson abrupt avbrutit sin avelssatsning och flyttat utomlands.

  I det andra stallet finns omkring 800 vinterlamm på slutgödning. De levereras efterhand som de blir slaktmogna i en takt med cirka 200 lamm per månad.

  – Jag är väldigt nöjd med att vi kunde köpa den här anläggningen. Den gör det lättare för oss att växa och bli effektivare, säger Henrik Andersson.

  Ekes Lamm och Lantbruk är ett företag som står på tre ben: fårskötsel, växtodling och entreprenad. År 2018 växte alla delarna, samtidigt som den extrema torkan innebar påfrestningar.

   Majsen såddes sent, efter att första vallskörden slagit fel. Men majsskörden blev bra och ensilaget är nu en viktig del av fodermixen.
  Majsen såddes sent, efter att första vallskörden slagit fel. Men majsskörden blev bra och ensilaget är nu en viktig del av fodermixen. FOTO: Marcus Frennemark

  Tuff sommar

  Att hålla hundratals får och växande lamm innanför stängsel och med bete ökade kostnaderna i halvmiljonklassen. Entreprenadverksamheten med bland annat kantklippning längs vägarna fick periodvis ligga nere på grund av den stora brandrisken. Spannmålsodlingen kom in med ett resultat för året som var ett par miljoner kronor sämre än föregående år.

  Mitt i detta expanderade Ekes Lamm och Lantbruk med köp av fastigheter, av flera djur samt ytterligare ett ekipage för släntklippning.

  – 2018 har varit ett utmanande år, men vi går stärkta ur det. Under 2019 hoppas jag vi ska hinna komma i fatt och plana ut, säger Henrik Andersson.

  Flera produktionsplatser

  Ekes Lamm och Lantbruk är en snabbväxare och omsättningen ökade även under 2018. Strax under 22 miljoner kronor räknar Henrik med att hamna, trots årets många utmaningar.

   Martina Tindberg och Alexander Arvidsson väger ut slaktlamm.
  Martina Tindberg och Alexander Arvidsson väger ut slaktlamm. FOTO: Marcus Frennemark

  Fåren finns på tre olika produktionsplatser runt Hörby. Foderarealer och betesmarker finns mer utspridda. En begagnad djurtransportbil har köpts in.

  – Den behövs och gör oss mycket effektivare. Nu kan vi lasta upp till 150 tackor i bilen. Innan kunde vi högst få med 50-60 tackor åt gången i den traktordragna vagnen, säger Henrik.

  Producerar slaktlamm

  Planeringen inför 2019 bygger på 2 500 lamm till slakt. Merparten, 1 300-1 500 lamm, ska komma från företagets 800 egna tackor, resten av lammen ska köpas in för produktion av vinterlamm till slakt.

  – Vi har väl mycket texel i tackorna för närvarande och det sänker fruktsamheten. Men korsar vi in mer finull för att få fler lamm så riskerar vi att få sämre kvalitet på slaktkroppen. Det är en svår balansgång, säger Henrik.

   Minst 44 kilos levande vikt på tacklammen och en bit över 50 kilo på bagglammen innan de skickas till slakt.
  Minst 44 kilos levande vikt på tacklammen och en bit över 50 kilo på bagglammen innan de skickas till slakt. FOTO: Marcus Frennemark

  Nästa års lamning är planerad för en omgång i januari och nästa i mars-april. Lammen som vägs ut till slakt ska vara tunga. Minst 44 kilo på tacklammen och helst en bit över 50 kilo på bagglammen.

  Henrik Andersson och Sara Rosenius är inriktade på bruksavel för att ytterligare förbättra slaktlammsproduktionen. Raserna walliskt svartnosfår och border leicester, som gårdens förra ägarna introducerade i Sverige, är de något tveksamma till. Svartnosfåren har i huvudsak sålts. Av border leicester finns det kvar ett antal djur som de ska testa för att se vad de kan betyda för köttets kvalitet.

  En av Henrik Anderssons käpphästar är att företagets olika delar ska dra nytta av varandra. Ett exempel är fröodlingen av ängsgröe och rödsvingel, som introducerats i växtodlingen och förstås ska vara en lönsam del där. Men den ska också lämna värdefulla bidrag till foderproduktionen där både fröhalmen och höståterväxten ska tas tillvara.

   Helsädsensilage hos Ekes Lamm och Lantbruk.
  Helsädsensilage hos Ekes Lamm och Lantbruk. FOTO: Marcus Frennemark

  Viktigt samarbete

  Ekes Lamm och Lantbruk har storskalig djurproduktion och växtodling på bortåt 500 hektar, men äger inte själv mer än ett tiotal hektar mark, inköpt under 2018. Då är goda samarbeten en viktig framgångsfaktor, både i lantbruket och i entreprenadverksamheten.

  – Vi har väldigt bra samarbeten med kollegor. Fast vi håller på med samma saker är vi inte konkurrenter utan vi täcker upp för varandra. Det är en stor trygghet, säger Henrik Andersson.

   Dräktiga Gotlandstackor hos Ekes Lamm och Lantbruk.
  Dräktiga Gotlandstackor hos Ekes Lamm och Lantbruk. FOTO: Marcus Frennemark

  Företaget sysselsätter omkring 15 personer; några är engagerade under säsong, några med F-skatt, men drygt hälften är anställda året om. Många människor och fordon är det att hålla reda på.

  – Personalen tycker nog jag är lite rörig ibland, men hade jag varit dålig på logistik hade det inte fungerat, säger Henrik Andersson.

   Walliskt svartnosfår och border leicester var en del av de förra ägarnas avelssatsning. Border leicesterdjuren finns kvar tills vidare, de flesta svartnosfåren är sålda.
  Walliskt svartnosfår och border leicester var en del av de förra ägarnas avelssatsning. Border leicesterdjuren finns kvar tills vidare, de flesta svartnosfåren är sålda. FOTO: Marcus Frennemark

  Tangará Farms stormiga 2018

  I slutet av april lämnade Tangará Farms ägare Maycon Vinborg gård och djur och för hemlandet Brasilien tillsammans med sambon Emma Jönsson.

  – Vi klarade inte ekonomin i företaget, mådde psykiskt illa och behövde en paus, sade Maycon Vinborg till ATL.

  Den 26 april registrerar Länsstyrelsen i Skåne en anmälan om brister i djurskötseln på gården. Den 30 april tar polisen emot en anmälan om misstänkt djurplågeri.

  Maycon Vinborg skrev i ett avskedsinlägg på Facebook att Gustaf Ramel och Anders Wall skulle överta företaget och djuren. Detta ville dock varken Anders Wall eller Gustaf Ramel, som i stället påbörjade arbetet med att sälja gården.

  I början på juni stod det klart att Henrik Andersson-Rosenius och Sara Rosenius tar över gården och dess 400 tackor.

  I slutet av augusti försattes företaget Tangará Farm i konkurs. Maycon Vinborg krävs på fyra miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen