Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2017

  Nu är det slut på bunden stut

  Från den första augusti är det förbjudet att hålla stutar och tjurar uppbundna. Bara tre har hittills fått dispens.

   – Jag tycker inte att uppbindningsförbudet skulle gälla för oss med små besättningar, säger Anders Henriksson, lantbrukare i Hjortsberga i Småland.
  – Jag tycker inte att uppbindningsförbudet skulle gälla för oss med små besättningar, säger Anders Henriksson, lantbrukare i Hjortsberga i Småland. FOTO: Anneli Henriksson

  Hittills har närmare 40 djurägare sökt dispens från förbudet, men än så länge har bara tre passerat nålsögat.

  Kravet på lösdrift för tjurar och stutar infördes i djurskyddsföreskrifterna redan 2007 men med en övergångstid på tio år.

  Anledningen var att man ville ge djurägarna tid att anpassa sin djurhållning till lösdrift. Från den första augusti är det skarpt läge. Då ska tjurar och stutar äldre än sex månader hållas i lösdrift.

  Främsta skälet är enligt Jordbruksverket att det är svårt att hålla djuren rena när de står uppbundna och att de riskerar att inte få tillräckligt med motion, eftersom det inte finns något krav på bete eller annan utevistelse för tjurar.

  Det går att söka dispens från förbudet, men då måste det finnas särskilda skäl.

  – Att någon snart tänker sluta, att det inte är lönsamt att göra en investering för att man har för få djur eller att ens djur har det bra och är rena trots att de står uppbundna räcker inte, säger Annika Hultgren, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

  – Allt detta beaktades redan när föreskriften beslutades för tio år sedan.

  Hittills har bara tre djurägare fått tidsbegränsade dispenser. Ett exempel är en lantbrukare som hade planerat för ombyggnad men sedan drabbades av sjukdom och avled, berättar Annika Hultgren.

  – Familjen ville ha anstånd och fick dispens till maj nästa år, säger hon.

   Han får ca 8-9 tjurkalvar per år som han föder upp till slakt.
  Han får ca 8-9 tjurkalvar per år som han föder upp till slakt. FOTO: Anneli Henriksson

  En av dem som sökt men fått avslag är Anders Henriksson i småländska Hjortsberga. Han har 17 dikor som får 8-9 tjurkalvar per år. Tjurkalvarna föder han upp till slakt.

  Han befarar att förbudet kommer att slå ut många mindre producenter.

  – Jag tycker inte att förbudet skulle gälla oss med små besättningar. Det är inte ekonomiskt försvarbart att bygga ut för 8-9 djur, säger han.

  – Och jag kan inte utöka besättningen eftersom det inte finns mer ledig mark häromkring.

  Anders Henriksson har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten men ärendet är ännu inte avgjort.

  – Om jag får avslag även där får jag sälja tjurkalvarna som livkalvar i stället. Men då påverkas EU-bidragen negativt, säger han.

  LÄS MER: Ung bonde satsar på egen köttgårdLÄS MER: Tjur bland korna – så ökar du säkerhetenVIDEO: Hon kräver samma förutsättningar som i resten av EULÄS OCKSÅ: Traktorolyckan: ”Jag var bara en passagerare

  Relaterade artiklar

  Till toppen