Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2018

  De skördar cannabis med skördetröska

  Nu är cannabisskörden i gång i tyska Sachsen. På ett 56 hektar stort fält skördas plantorna för medicinskt bruk med hjälp av en specialutvecklad skördetröska.

   Hampa, eller Cannabis sativa är en mycket härdig, snabbväxande växt som klarar av de flesta klimat.
  Hampa, eller Cannabis sativa är en mycket härdig, snabbväxande växt som klarar av de flesta klimat. FOTO: Mostphotos

  När skörden inleddes i onsdags var det den första i sitt slag i Tyskland, åtminstone på laglig väg. I april planterade företaget Mariplant 170 hektar cannabisplantor nordväst om Dresden i östra Tyskland, skriver Agrarheute. Plantorna har en mycket låg andel av den psykoaktiva substansen THC, och i stället en betydligt högre andel av CBD, ett ämne med medicinska effekter.

  Mariplant, som är ett dotterbolag till kanadensiska Maricann, torkar och pressar cannabisplantorna för att extrahera CBD (även kallat Cannabidiol) till kapslar. På Mariplants torkningsanläggning utanför Dresden torkas tre ton cannabis i timmen, uppger företaget på sin hemsida.

  Skörden av de upp mot fem meter höga cannabisplantorna görs med hjälp av erfarenhet från majsfälten på den kanadensiska prärien. Precis som med majs är det bara toppen av plantan som används.

  Användandet av cannabis för medicinskt bruk liberaliserades i Tyskland i början av 2017, men hittills har den medicinska cannabis som sålts i landet främst importeras från Nederländerna och Kanada. Nu planerar Maricann att utöka sina odlingar i Tyskland till 1000 hektar.

  Här kan du se ett bildgalleri från den tyska cannabisskörden.

  Här nedan kan du se en video där cannabis skördas med en John Deere W660 HempFlax Double Cut Combine:

  LÄS OCKSÅ: Ännu ett land ger grönt ljus till medicinsk cannabisLÄS OCKSÅ: Danska bönder ivriga att odla medicinsk marijuana

  Till toppen