Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 November 2017

  Nu analyseras skalskador på korn

  Skalskadade maltkorn har varit ett problem för många spannmålsodlare skörden 2017. Nu reagerar kunderna på kvalitetsbristerna.

   Mellan 5 och 10 procents skalskador leder till prisavdrag. Är nivån högre avvisas lasten.
  Mellan 5 och 10 procents skalskador leder till prisavdrag. Är nivån högre avvisas lasten. FOTO: Pixabay

  En av de större inhemska köparna av maltkorn är mälteriet Viking Malt som tar in 270 000 ton maltkorn till anläggningen i Halmstad per år. 2017 är första gången företaget analyserar skalskador på korn.

  Definitionen av en skalskadad kärna är att en tredjedel eller mer är borta. Elisabeth Janver, kvalitetschef på Viking Malt, bekräftar förekomsten av skador i de första batcherna maltkorn som kommit in av årets skörd.

  LÄS OCKSÅ: Större risk för skalskadat malt i år

  – Helt klart. Vi har krav på leverantörerna att det inte får vara mer än 5 procent av kärnorna som är skalskadade. Det är vårt maxvärde. Sedan har vi satt en avvisningsgräns vid 10 procent då vi skickar tillbaka varan.

  – Mellan 5 och 10 procent blir det prisavdrag och det kan bli rätt stora avdrag om det till exempel kommer in en kornbåt på 2 000 ton med 7-8 procent skalskador, säger Elisabeth Janver.

  Vad hon sett så här långt av skörd 2017 är utfallet blandat.

  Avvisade leveranser

  – Det finns leveranser som ligger under 5 procent skador, andra mellan 5 och 10 procent. Hittills har bara någon enskild leverans avvisats för den legat för högt, säger Elisabeth Janver.

  Viking Malts kunder finns till 80 procent i utlandet och företrädesvis i Mellanamerika och Afrika.

  – Vi såg att det var problem redan i fjol och har fått mycket synpunkter från kunderna kring detta. Det är därför vi infört kvalitetskraven på leverantörerna, säger Elisabeth Janver.

  Till toppen