Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november 2017

  Nöt återfick medvetande innan avblodning

  Ett nötkreatur som skulle slaktas började vakna upp ur bedövningen mitt under slakten.

   Personalen på slakteriet såg inte att djuret var vid medvetande enligt en veterinär som var på plats.
  Personalen på slakteriet såg inte att djuret var vid medvetande enligt en veterinär som var på plats. FOTO: Arkivbild

  Nötkreaturet hade bultats, bedövats och hängde upp och ner, när slakteriet plötsligt drabbades av ett oplanerat produktionsstopp. Djuret blev hängande mellan två slaktstationer så länge att det hann återfå delar av medvetandet.

  Rörde på huvudet

  En veterinär från Livsmedelsverket som fanns på plats i ett annat ärende såg nötkreaturet och har anmält händelsen till länsstyrelsen. I anmälan står bland annat att djuret började försöka lyfta huvudet och dra andan mer och mer regelbundet.

  Slakteriet ligger i södra Sverige och händelsen inträffade i slutet av september i år. Det är en mycket ovanlig händelse det är frågan om, säger Pernilla Strid, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Östergötland:

  – Såvitt jag vet har vi inte fått ett sådant här ärende tidigare. Det är vid avblodningen som det har tagit för lång tid. Medvetandet hos djuret verkar ha kommit tillbaka, säger hon.

  Slakteriet ska ge sin version

  Länsstyrelsen har kontakt med slakteriet som ska återkomma med sin skriftliga version av händelsen i dag måndag.

  – Vi vet inte varför det har varit ett produktionsstopp och inte vad det är som har föranlett den här händelsen. Vi begär in uppgifter för att gå vidare med detta, säger Pernilla Stridh.

  ”Hann utsättas för otillbörligt lidande”

  ATL har tagit del av veterinärens anmälan. Veterinären skriver att personalen på slakteriet inte kontrollerade om djuret var vid medvetande. Det var veterinären själv som fick påtala att bedövningen hade släppt.

  ”Eftersom inga kontroller av djurets tillstånd utfördes efter bedövningstillfället, hann djuret utsättas för ett otillbörligt lidande under perioden bedövning till död” står det i anmälan.

  LÄS OCKSÅ: Bonde hotad – skulle bli vegan och släppa sina djurVIDEO: Se vildsvinsflocken fly från skördetröskanPREMIUM: Så ser du om fruktade svampen angripit din skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen