Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 februari

  Norska pälsproducenter får full ersättning

  Förhandlingarna om hur pälsdjursuppfödare ska kompenseras när deras verksamhet förbjuds är avslutade.

   Att pälsdjursuppfödning skulle förbjudas var ett krav från det liberala partiet Venstre i regeringsförhandlingarna med konservativa Høyre.
  Att pälsdjursuppfödning skulle förbjudas var ett krav från det liberala partiet Venstre i regeringsförhandlingarna med konservativa Høyre. FOTO: Göran Berglund

  2025 är det inte längre tillåtet att föda upp djur för pälsproduktion i Norge. Det har varit beslutat sedan 2018. Frågan om hur de runt 180 berörda företagen ska ersättas avgjordes dock först i år. En tidigare modell delvis baserad på en schablonsumma kritiserades av Bondelaget, Norges största bondeorganisation.

  De är däremot nöjda med den nu antagna modellen där ersättningen ska omfatta en individuell värdering av varje företag, inklusive förlorade framtida inkomster. Enligt tidningen Nationen kan de totala kostnaderna för staten landa på runt 1,6 miljarder norska kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen