Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juni 2018

  200 får angripna av varg i Norge

  Cirka 200 får har blivit angripna av varg i Norge på kort tid. En analys av vargspillningen visar att en vargtik från Sverige härjar bland fåren. En varg sköts i området i natt.

   Får i Norge har blivit angripna av svensk varg, visar en DNA-analys. Arkivbild.
  Får i Norge har blivit angripna av svensk varg, visar en DNA-analys. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Över 200 får har bekräftats döda efter vargangrepp i Österdalen i Norge den senaste tiden, rapporterar NTB. Vargangreppen har främst skett i kommunerna Tynset, Tolga och Rendalen i Hedmarks fylke på gränsen till Sverige, enligt Jakt och jägare. Vargspillning vid attackerade får har analyserats. DNA-analysen visar att det är en vargtik från Gårdsjöreviret vid Vänern som härjar bland de norska fåren, som betar fritt. Tiken ska ha dödat eller skadat minst 110 får i Österdalen sedan den 9 juni. Över 80 frivilliga har ställt upp för att söka efter skadade och döda får. Efter angreppen har det beslutats om skyddsjakt på två vargar i området. Under natten till torsdagen sköts en varghane i Rendalen, rapporterar NTB.

  – Vargen sköts medan den angrep får, säger seniorrådgivare Ranveig Helgesen på länsguvernören i Hedmark till NTB.

  Skyddsjakten i området fortsätter, eftersom man fortfarande har en varg kvar att skjuta enligt beslutet om skyddsjakt.

  LÄS OCKSÅ: M i Värmland vill ha svensk-norskt samarbete om vargarLÄS OCKSÅ: Varg sex gånger vanligare på ett år

  Till toppen