Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 november 2016

  Norsk eko-areal minskar

  Tvärt emot utvecklingen i Europa minskar den norska ekologiska arealen för livsmedelsproduktion skriver norska Nationen.

   Det har blivit både färre ekologiska gårdar och mindre ekologisk areal för matproduktion i Norge.
  Det har blivit både färre ekologiska gårdar och mindre ekologisk areal för matproduktion i Norge. FOTO: Mostphotos

  Jämfört med utvecklingen inom EU går Norge åt motsatt håll. Det är bara i Storbritannien och Nederländerna som arealen minskar och totalt sett har arealen som används till ekologisk matproduktion i EU ökat med 21 procent enligt siffror från Eurostat.

  Under samma tid har arealen i Norge i stället minskat med 17 procent. Under samma tid har också cirka 700 lantbruk med ekologisk inriktning försvunnit. I EU har däremot antalet ökat med 23 procent mellan 2010 och 2015.

  Ole Flaten, som forskar i lantbruksekonomi ser flera orsaker till minskningen. En av dem är den norska lantbrukspolitiken:

  – Den har i huvudsak varit inriktad på att öka produktionen under både nuvarande och föregående regering. Det gynnar inte ekologisk utveckling, säger Ole Flaten.

  Han menar också att det är mindre skillnad mellan konventionell och ekologisk produktion i Norge än i många andra länder. Undersökningar visar också att byråkrati och dålig ekonomi är andra orsaker till att ekologiska bönder slutar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen