Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari

  Norsk bonde misstänkt för spannmålssmuggling från Sverige

  Mellan 2011 och 2014 förde en bonde från norska Østfold in över 2100 ton egenodlad spannmål över gränsen från Sverige till Norge. Bonden hävdar att det var för eget bruk – men polisen misstänker att han sålt delar av skörden till norska kvarnar.

   Svinesundsbron mellan Sverige och Norge.
  Svinesundsbron mellan Sverige och Norge. FOTO: Mostphotos

  Bönder i de norska kommunerna vid gränsen mot Sverige har sedan 1800-talet fått föra in grödor tullfritt från den svenska sidan. 1972 begränsades denna rätt i den så kallade grenseboerbestemmelsen till att endast omfatta varor för eget bruk.

  Det är mot den sistnämnda bestämmelsen som Østfoldsbonden misstänkts ha brutit, när han fört över stora mängder grödor från sitt arrende i Strömstad kommun över Svinesundsbron. Enligt tidigare uppgifter till Bondebladet brukas nästan hälften av spannmålsjorden i Strömstad kommun av norrmän.

  Bonden ska dessutom under 2017 ha infört 20 ton torkade ärter och uppgett alldeles för låg vikt för tullarna om vikten på dessa, skriver Strömstad Tidning.

  Ärendet går upp i tingsrätten i juni.

  – Vi har upplevt förundersökningen som komplex, och det har varit ganska svårt att beräkna vad som har odlats i Sverige, vad som kan ha gått till djurfoder i Norge och vad som har levererats till norska kvarnar, säger kammaråklagare Jahn Schei till NRK.

  Relaterade artiklar

  Till toppen