Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni 2019

  Norrmejerier: Nu ska kostnaderna ner

  Det är bland annat den minskade försäljningen av fil och mjölk som ligger bakom Norrmejeriers sänkning av mjölkpriset till bönderna i maj. I juni ligger baspriset oförändrat.

  – Det är aldrig roligt att sänka priset, men vi har även gett i uppdrag till ledningen att sänka kostnaderna, säger Ulla Bergström, ordförande i Norrmejeriers styrelse.

   Ulla Bergström, styrelseordförande Norrmejerier.
  Bild 1/2 Ulla Bergström, styrelseordförande Norrmejerier. FOTO: Norrmejerier
  Bild 2/2 FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Ulla Bergström, som själv är mjölkbonde, förstår Mats Karlssons besvikelse över att avräkningspriset till bönderna sänktes med tio öre från den första maj.

  Norrmejerier har under flera år haft problem med höga kostnader i förhållande till intäkterna, något som bland annat tagits upp i en granskning av ATL. Under 2017 och 2018 har dock intäkterna ökat.

  – 2018 och 2017 har varit två riktigt bra år då vi har kunnat öka utbetalningen till bönderna. Under våren har vi sett en minskad försäljning av fil och mjölk, men också ökade kostnader i mejeriverksamheten. Till exempel drabbas vi av den svaga kronan eftersom vi köper förpackningarna i euro, därför sänks priset. Ledningen har också fått i uppdrag att sänka kostnaderna i verksamheten, säger Ulla Bergström.

  Hon menar att mjölk- och filmjölkskonsumtionen har sjunkit över tid.

  – Däremot ökar ostkonsumtionen. De senaste åren har vi därför satsat mycket på osttillverkningen, nu både river vi och skivar osten själva. Det har kostat i investeringar, men innebär att vi nu har en kostnadseffektiv anläggning med högre förädling av ost, säger hon och fortsätter:

  – Västerbottensosten är vår guldklimp. De senaste tio åren har vi ökat tillverkningen med 1 000 ton och det är en lönsam affär. Men visst är det så att pengarna inte kommer direkt när man satsar på ost. Västerbottensosten ska ju lagras i 18 månader.

  Antalet årsanställda i Norrmejerier är 563, jämfört med 514 år 2015. I antalet anställda ingår även transportbolaget lincargo som distribuerar ut varor i hela Norrland.

  – Ökningen beror framför allt på att vi i och med den nya ostförädlingen i Umeå har tagit hem jobb som vi tidigare har köpt av andra företag externt. Vi valde också, när vi startade ostförädlingen, att inte automatisera fullt ut utan att behålla manuell hantering av vissa arbetsuppgifter för att inte ta alla investeringar på en gång.

  Relaterade artiklar

  Till toppen