Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 februari

  Norrmejerier i grillost-samarbete med Fontana

  Norrmejerier ska ta fram en grillost tillsammans med den svenska halloumi-tillverkaren Fontana Foods, enligt ett pressmeddelande.

  – Fontana är ett bra komplement till Ica för de har stor försäljning till både restauranger och storkök, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson till ATL.

   Norrmejerier och Fontana Food ska samarbete för att tillsammans ta fram en så kallad grilloumi med norrländsk mjölkråvara. Från vänster: Loizos Papadopoulos och Frixos Papadopoulos vd respektive ordförande för Fontana Food samt Anders Fredriksson vd för Norrmejerier
  Norrmejerier och Fontana Food ska samarbete för att tillsammans ta fram en så kallad grilloumi med norrländsk mjölkråvara. Från vänster: Loizos Papadopoulos och Frixos Papadopoulos vd respektive ordförande för Fontana Food samt Anders Fredriksson vd för Norrmejerier FOTO: Erik Hillbom

  Som ATL tidigare berättat börjar Norrmejerier i höst att producera en grillost som Ica ska sälja under eget varumärke. Bolagets vd Anders Fredriksson sa till ATL i december att målet även är att inleda fler liknande samarbeten under 2020.

  Och nu står det klart att mejeriet även ska utveckla en så så kallad grilloumi baserad på norrländsk mjölk tillsammans med den svenska grillsosttillverkaren och halloumi-importören Fontana Foods.

  – Förra året knöt vi dels till oss ett samarbete med Ica, som vi offentliggjorde i december, och dels ett med Fontana för grillost-produktion med svensk råvara som vi ser det finns en stor efterfrågan på, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson till ATL.

  Varför valde ni att även samarbeta med Fontana?

  – Vi ser Fontana som en väldigt bra partner för att de dels har stor försäljning till restauranger och storkök vilket blir ett bra komplement till Ica. Men också för att de har importerat grillost under många och kan produkten väldigt bra, vilket är en stor fördel när vi ska utveckla recept och rätt konsistens på produkten.

  700 ton per år

  Norrmejerier ska till att börja med producera 650-700 ton ost per år som Fontana, liksom Ica, ska börja sälja under eget varumärke från och med i höst. För Icas räkning ska mejeriet producera runt 350 ton första året.

  Som ATL tidigare berättat satsar mejeribolaget totalt 40 miljoner kronor på ny utrustning i det befintliga mejeriet för att som mest kunna producera 2 000 ton grillost per år. Alla utrustning ska vara på plats under första halvan av året.

  På frågan om Norrmejerier har fler ostsamarbeten på gång är svaret nej och ”inte just ni i alla fall”.

  Loizos Papadopoulos, vd på familjeföretaget Fontana, som säger sig vara marknadsledande på halloumi-försäljning i Sverige, ser också stor potential i grillost på svensk mjölk.

  ”Vi möter den ökade efterfrågan på både grillost och svenskproducerat, och välkomnar därför med glädje detta helsvenska alternativ till Fontanafamiljen”, säger Loizos Papadopoulos, i ett pressmeddelande.

  I en intervju med västerbottniska Folkbladet i december förra året sa Loizos Papadopoulos, angående Norrmejeriers grillostsamarbete med Ica, att Fontana välkomnar konkurrens, men att den svenska stekosten mer ska ses som ett alternativ till halloumi.

  Men nu blir det alltså i stället ett ostsamarbete med Norrmejerier. Men de får inte utveckla en halloumi som är en ost med en skyddad ursprungsbeteckning. Det innebär att den bara får säljas under det namnet om den är tillverkad på Cypern med en viss mjölksammansättning och en särskild metod som tillämpas i landet.

  Viktiga skillnader

  Grilloumi är Fontanas eget varumärke och får bara säljas av företaget. Det är en grill- och stekost som bolaget kan producera i valfritt land och med valfri mjölksammansättning.

  För att en stek/grillost ska få kallas för halloumi, som är Cyperns nationalost, måste den tillverkas på Cypern enligt vissa regler med 80 procent komjölk och resten får- och/eller getmjölk.

  Källa: Fontana

  Relaterade artiklar

  Till toppen