Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juli 2020

  Nordligt slakteri söker nya kunder

  Norrbottensgården slaktar nöt, får och lamm från Pajala i norr till Umeå i söder – en sträcka på 50 mil.

  – Men vi skulle gärna ta emot ännu fler leverantörer för att kunna möta konsumenternas efterfrågan på lokalproducerade produkter, säger vd Ingemar Hansson.

   Köttbonde Benny Bergqvist och Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården.
  Köttbonde Benny Bergqvist och Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Det visade sig vara en bra idé för bönderna att gå samman och starta Norrbottensgården 2001. Två år tidigare hade Scan lagt ner sin verksamhet i Luleå.

  Från början arbetade bara sex anställda i det lilla slakteriet, men 2004 startade man även egen styckningsverksamhet och 2008 började företaget slakta åt Nyhléns Hugosons. 2011 köpte Norrbottensgården Nordchark som hade startats av fyra före detta Scananställda.

  ”Långa avstånd”

  I dag arbetar 37 personer i koncernen och Norrbottensgården hämtar djur från Pajala i norr till Umeå i söder – en sträcka på 50 mil.

  – Vi täcker i praktiken in hela Norrbotten och Västerbotten, berättar Ingemar Hansson.

  I Västerbotten finns nu bara två mindre slakterier kvar, ett i Burträsk som bara har återtagsslakt och ett i Nordmaling. I Norrbotten finns förutom Norrbottensgården endast Nyhléns Hugosons slakteri av grisar och Karlgrens slakteri i Gällivare.

  Resultatet blir att grisbönderna i Västerbotten vänder sig till Nyhléns Hugosons i Norrbotten och de som har nöt, får och lamm har möjlighet att vända sig till Norrbottensgården.

   Tjurar hos köttbonde Benny Bergqvist, leverantör till Norrbottensgården.
  Tjurar hos köttbonde Benny Bergqvist, leverantör till Norrbottensgården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  – Det blir långa avstånd. Men det verkar ändå fungera bra i det stora hela, menar Lotta Folkesson, ordförande i LRF Västerbotten.

  Vill slakta ännu mer

  Norrbottensgården har cirka 2 300 ton i slaktvolym varje år.

  – 1 000 ton är egen slakt, medan ytterligare 1 300 ton är legoslakt åt Nyhléns Hugosons som ju också har charkverksamhet här i Luleå. Det samarbetet har gynnat både oss och dem. Men vi skulle gärna vilja ha ännu fler leverantörer och slakta ännu mer, eftersom vi ser att efterfrågan på förädlade varor växer på vår hemmamarknad i Norrbotten och Västerbotten, menar Ingemar Hansson.

   Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården.
  Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Satsar på förädling

  De senaste fem åren har Norrbottensgården satsat allt mer på förädling. Förutom Nordcharks produkter så säljs även hamburgare, kebab och köttbullar under Norrbottensgårdens varumärke.

  – Vi samarbetar med företag i södra Sverige för tillverkningen av de produkterna, det är för stora investeringar för att göra det själva. Däremot har vi gjort investeringar på cirka tre miljoner kronor för att vakuumförpacka och finfördela köttet så att det kan levereras till företag för vidare förädling.

  Varumärket Norrbottensgården finns även på Ica centralt och Norrbottensgården är dessutom leverantör till hamburgerkedjan Bastard Burgers i hela Sverige.

  Märker av efterfrågan på lokalt

   Köttbonde Benny Bergqvist och Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården.
  Köttbonde Benny Bergqvist och Ingemar Hansson, vd för Norrbottensgården. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Ingemar Hansson menar att Norrbottensgårdens framgång beror på tre saker: Leverantörerna som håller en hög kvalitet, den stabila personalstyrkan och den ökade efterfrågan på lokalproducerad mat.

  – Vi har ett starkt varumärke och vi märker av en ökad efterfrågan på våra produkter när konsumenterna vill ha allt mer lokalproducerad mat, säger Ingemar Hansson.

  Norrbottensgården

  Bolagsform: Aktiebolag.

  Ägare: Cirka 200 bönder.

  Verksamhet: Slakteri och charkverksamhet i dotterbolaget Nordchark.

  Antal anställda: 15 på Norrbottensgården och 22 på Nordchark.

  Omsättning: 118 miljoner kronor.

  Resultat: 6 miljoner kronor.

  Vinstmarginal: 5 procent.

  Investeringar – så kalkylerade vi: ”För att kunna öka förädlingen så har vi investerat i maskiner för cirka tre miljoner kronor de senaste åren. Det kommer att dröja ungefär åtta år innan de investeringarna är återbetalda. Vi kommer också att behöva göra ytterligare investeringar, exempelvis för att kunna göra vakuumförpackningar.”

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Vi byter all belysning på slakteriet till ledlampor, vi ser över vad vi kan göra på förpackningssidan och vi samarbetar med Nyhléns Hugosons när det gäller transporterna för att inte köra med halvtomma bilar.”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen