Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars

  Norrbotten får ny lantbruksmässa

  Norrbotten storsatsar på lantbruk. I augusti hålls en helt ny lantbruksmässa och under de kommande åren ska ett nytt kompetenscentrum byggas i Öjebyn i Piteå.

   Ny mässa. ”Vi räknar med att kunna genomföra en, med våra förutsättningar och förhållanden, ganska rejäl lantbruksmässa”, säger projektsamordnare Bo Wiberg.
  Ny mässa. ”Vi räknar med att kunna genomföra en, med våra förutsättningar och förhållanden, ganska rejäl lantbruksmässa”, säger projektsamordnare Bo Wiberg.

  – Vi drar igång med en lantbruksmässa den 15-16 augusti i Öjebyn. Det blir enligt modellen Borgeby, men naturligtvis mycket mindre. Vi har haft representanter från Borgeby här och gått igenom hur det här skulle kunna se ut, och tagit till oss en hel del kunskaper, säger projektsamordnare Bo Wiberg.

  Fokus blir på vall som är den stora grödan i Norr- och Västerbotten, men arrangörerna ska också försöka få fram intressant teknik kring grönsaksodling.

  – Vi skulle vilja få fart på frilandsodling av grönsaker igen. Det är nästan stendött. Förutsättningarna finns och efterfrågan finns, men vi måste gjuta nytt blod i den.

  Mässan är en del i en stor satsning på lantbruket. Vid Grans Lantbruksgymnasium i Öjebyn ska ett kompetenscentrum för lantbruket byggas upp parallellt med utbildningen, och finansieringen är klar.

  13,5 miljoner som start

  – Grundbulten är de pengar som Region Norrbotten och Piteå kommun går in med. På fem år är det 13,5 miljoner. Sedan kommer det förmodligen till fler finansiärer, säger Bo Wiberg.

   Bo Wiberg, projektsamordnare.
  Bo Wiberg, projektsamordnare. FOTO: Privat

  Planeringsarbetet pågår för fullt i samarbete med branschen, genom LRF och Hushållningssällskapet, för att satsa på exakt de saker branschen efterfrågar. Mycket kommer att kretsa kring teknik och kunskap inom precisionsodling.

  – Vi har tänkt att vi ska vara en spjutspets när det gäller framförallt ny digital teknik. Inte i första hand hålla en massa kurser, utan mer vara en öppen arena för de lantbrukare som finns i norra Sverige. De som vill komma och titta och åka med när vi kör för att se hur det fungerar.

  Öka mångfalden

  Det finns också en ambition att skapa en större mångfald i det norrländska lantbruket.

  – Den lokala livsmedelsstrategin finns ju med som en viktig del i kompetenscentrets arbete: folkbildning och att bredda lantbrukandet till att vara mera än mjölkproduktion.

  Mässan i augusti hoppas bli årligt återkommande. Den kommer att hållas från lunch till lunch. Det blir också kvällsaktiviteter och erbjudande om övernattning för långväga besökare.

  – Vi måste försöka få en mässa där vi kan kraftsamla oss och få inspiration och ny glöd i vårt lantbrukande, säger Bo Wiberg.

  LÄS OCKSÅ: Skogsnolia flyttas till 2019LÄS OCKSÅ: Utrustning värd miljoner stalsLÄS OCKSÅ: Kamprads arv går glesbygden förbiLÄS OCKSÅ: Sven-Erik Bucht om sin nära vän Ingvar Kamprad

  Till toppen