Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 september 2018

  Små men många äpplen i årets skörd

  Trots många äpplen på träden väntas årets skörd i Äppelriket hamna kring 14 miljoner kilo, vilket är en ganska normal skörd. Förklaringen är att storleken på äpplena är mindre än vanligt.

   Äpple av sorten Ingrid Marie. I år har äpplena blivit mindre än vanligt.
  Äpple av sorten Ingrid Marie. I år har äpplena blivit mindre än vanligt. FOTO: Äppelriket

  Den varma sommaren ger en fin äppelskörd med mycket frukt i träden. Sol och värme har också gjort äpplena mer smakrika och vackra i skalet. Samtidigt är äpplena mindre än vanligt vilket höjer kostnaden för odlaren.

  – Äppelodlarna har klarat sig bra jämfört med andra delar i lantbruket, men sedan är det så klart besvärligt att man inte fått upp storleken på frukten. Det handlar också om mycket pengar eftersom det är dyrare för odlaren både att gallra och plocka i år, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.

  Han uppskattar att det handlar om en kostnadsökning på 25 procent.

  Torkan har lett till mindre äpplen

  Skälet till att äpplena blir mindre i år är sommarens torka. Även om de flesta professionella fruktodlare har tillgång till bevattning har det ändå inte riktigt räckt till i år.

  – Det har varit så varmt i sommar att träden inte riktigt lyckats kompensera allt som avdunstar. Det har inte heller varit någon dagg på nätterna och konstbevattningen har inte varit tillräckligt, säger Henrik Stridh.

  I fjol slog äppelskörden fel och landade på 10 miljoner kilo efter ett par rejäla frostnätter kring midsommar. Bristen på frukt ledde till höga priser i butik.

  I år väntas priserna bli något lägre medan spridningen sannolikt blir större kopplad till storleken på äpplen.

  Positiva signaler från handeln

  Enligt Henrik Stridh har det kommit positiva signaler från handeln till att hantera de mindre äpplena, till exempel genom att förpacka dem i färdiga påsar.

  – Vi säljer äpplen på mellan 65 och 85 millimeter och en viss andel ligger i det mindre häradet. Handel är hjälpsam i det här läget och förstår vår situation, säger han

  Äppelskörden började sista veckan i juli och håller på fram till sista veckan i oktober. Just nu plockas volymsorten Ingrid Marie som bäst på Österlen.

  – Värmen gjorde att det mognade snabbt i år, men mognaden har inte kommit jämnt utan äpplena mognar lite om vartannat i varje träd. Det gör att skörden är lite bökigare i år, säger Henrik Stridh.

  Äppelriket

  Medlemsföretaget Äppelriket består av 94 odlare med sammanlagt 850-900 hektar odlingar.

  Dessa svarar för 65 procent av de svenska äpplen som säljs i butik.

  Svenska äpplen står för runt 25 procent av handelns totala äppelförsäljning. Resten är import.

  LÄS OCKSÅ: Rekordskörd av svenska äpplenLÄS OCKSÅ: Kiviks Musteri skänker äpplen till djurägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen