Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti

  Normalskörd av vallfrö men dyrare odling

  Överlag blir det normalstora skördar av vallfrö i år men kostnaderna i klöverfröodlingen har ökat enligt, Erik Moll på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare (SFO).

   Vallfröskörden tog i år fart andra veckan i juli, enligt Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare.
  Vallfröskörden tog i år fart andra veckan i juli, enligt Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare. FOTO: Erik Moll (SFO)

  Skörden av de tidiga vallfrögräsen som ängsgröe och rödsvingel och en stor del av vitklöverskörden är avklarad, rapporterar Erik Moll, fröodlingsexpert på SFO. Till skillnad från spannmål varierar skörden mer mellan olika arter och områden.

  – Men jag skulle säga att vi har en normalskörd i sikte på det som är skördat och det som ska skördas, säger han.

  I västra Sverige har däremot regn gjort skörden besvärligare. I östra Sverige och i Skåne finns områden där torka tidigare under säsongen medfört att det blir en lite lägre skörd än normalt, tillägger han.

  Dispens för Beloukha

   Erik Moll på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare spår att vallfröskörden blir normal i år även om det förekommer variationer i olika delar av landet.
  Erik Moll på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare spår att vallfröskörden blir normal i år även om det förekommer variationer i olika delar av landet. FOTO: Malin Eborn

  För många klöverfröodlare är det en utmaning 2020 att växtskyddsmedlet Reglone försvunnit från marknaden sedan det verksamma ämnet dikvat förbjudits i EU.

  SFO har lagt stora resurser på att hitta växtskyddsmedel och andra åtgärder som kan ersätta Reglone. I juni kom beskedet att odlarföreningen beviljats dispens för ansökan att använda produkten Beloukha för nedvissning i röd-, vit- och alsikeklöver som ATL tidigare skrivit om.

  Men produkten är långsammare och dyrare att använda än Reglone vilket medför att de flesta odlare valt att i stället stränglägga sin vitklöver i år, enligt Erik Moll.

  – Men strängläggning är betydligt dyrare än att använda Reglone. För många innebär det att man ska köpa in en tjänst, säger han.

  Ersätta Reglone

   Många fröodlare väljer att stränglägga vitklöver i år eftersom växtskyddsmedlet Reglone som tidigare använts för nedvissning inför skörd inte längre är tillåtet att använda.
  Många fröodlare väljer att stränglägga vitklöver i år eftersom växtskyddsmedlet Reglone som tidigare använts för nedvissning inför skörd inte längre är tillåtet att använda. FOTO: Erik Moll (SFO)

  Riskerna med strängläggning är också större under en regnig skördeperiod som i år. Reglone har även använts för ogräsbekämpning i klöverfröodling vilket nu måste ersättas med mekanisk ogräsbekämpning.

  – Sammantaget behöver klöverfröpriset gå upp för att kompensera den ökade risken och ökade odlingskostnaden. Det blir upp till bevis för fröföretagen när priserna sätts under vintern, säger Erik Moll.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen