Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2018

  Norge importerar 30 000 balar grovfoder från Island

  Nu går flera norska aktörer samman för att förse torkdrabbade bönder med grovfoder från ön i Nordatlanten.

   De isländska bönderna ser ut att få ganska goda skördar i sommar. Arkivbild.
  De isländska bönderna ser ut att få ganska goda skördar i sommar. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Samtidigt som andra länder i Nordeuropa lider brist på foder efter en osedvanligt torr och varm sommar, ser läget för de isländska bönderna relativt ljust ut. De är på väg mot en god andraskörd – och eftersom även förstaskörden var bra är fodersituationen på ön i princip redan tryggad.

  Nu har de tre norska bondekooperativen Felleskjøpet Agri, Tine och Nortura gått samman för att gemensamt importera 30 000 balar med grovfoder från Island till Norge.

  – Islands landbruk har en väldigt god hälsostatus, och det har varit avgörande för det här avtalet att vi inte bidrar till oönskad import från ett land med hög risk för införsel av växt- och djursjukdomar. Det är fortsatt halmbärgning, omfördelning av grovfoder och en ökad tilldelning av kraftfoder som är huvudåtgärderna men detta avtal kommer att vara ett bra extra bidrag för dem som är hårdast drabbade, säger Trond Fidje, lantbruksdirektör på Felleskjøpet Agri i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Benknotor och mögel hittat i importerat foderLÄS OCKSÅ: Höimport – nytt ben för Maskinringarna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen