Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 december 2018

  Nordic Sugar raggar sockerbetsodlare

  Ett tiotal nya odlare har nappat på Nordic Sugars satsning för att fler ska börja odla sockerbetor 2019. På sikt behövs också många fler odlare om arealen inte ska krympa.

  FOTO: DPA / IBL Bildbyrå

  Sedan i september har Nordic Sugar försökt hitta nya betodlare. Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter, är ansvarig för satsningen.

  – Det har tillkommit 10-20 odlare för odling av sockerbetor 2019. Det kom även ett mindre ett antal nya odlare i fjol, säger han.

  Det sammanlagda antalet lantbrukare som odlar sockerbetor ligger kring 1 350 och den odlade arealen uppgår till cirka 30 000 hektar.

  Behov av nya odlare

  Tendensen är dock antalet odlare blir färre samtidigt som arealen krymper. En lägre areal behöver i sig inte vara ett problem eftersom skördarna per hektar blivit större, enligt Anders Rydén.

  – Just nu är vi rätt nöjda med kontrakteringen inför 2019 men på sikt finns ett behov av att få in nya odlare. Nordzucker satsar stort på sockerbruket i Örtofta och vi vill bibehålla den areal vi är på. Många av våra lantbrukare är äldre och är på väg att trappa ned. Vi ser gärna att det kommer in nya odlare och vi har stora arealer här i Skåne där det historiskt inte odlats så mycket sockerbetor på som kan vara intressanta, säger Anders Rydén.

  Fler kan sluta nästa år

   Enligt Stefan Hansson, vice ordförande i Betodlarna försvann kring 150 odlare 2017 och 2018.

  – Det blir nog säkert något sådant 2019 också, kanske till och med fler. Det tillkommer några nya men säg att nettominskningen hamnar på 150-180 stycken nästa år, säger Stefan Hansson.

  Han menar att minskningen hittills inte betytt så mycket arealmässigt men att det riskerar att märkas inför 2019.

  Betkampanjen 2018 är nu på upploppet och väntas pågå fram till nyår. Enligt bedömningar ligger skörden 10-12 procent under ett femårssnitt med stora lokala variationer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen