Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2017

  Noggrann planering för att få ut det bästa av betet

  När Tomas och Anna Olsson släpper ut sina djur på bete finns en noggrann plan för att få ut så mycket som möjligt av gräset. På så vis har de kunnat öka besättningen på en lägre betad areal än tidigare.

   Tomas Olsson har haft bråda dagar med märkningen av lamm de senaste veckorna.
  Tomas Olsson har haft bråda dagar med märkningen av lamm de senaste veckorna. FOTO: Linda Grimstedt

  Norrby gård i Västmanland är i dagarna i slutet av årets andra lamningsperiod. Samtidigt väntar de otåligt på att kunna släppa ut djuren bete. Den kalla våren har gjort betessläppet ovanligt sent för Norrby gård, som förra året släppte ut djuren redan i början av april.

  – Många gör misstaget att släppa ut djuren för sent. Det jag har lärt mig är att inte vara rädd för att släppa ut djuren för tidigt, säger Tomas Olsson som också är ordförande i Sveriges lammproducenter.

  Noga med kvaliteten

  Han är lika noga med kvaliteten på betet som han är med foderstaten under stallperioden för att ge varje djur optimala förutsättningar. Gräset ska inte ha hunnit bli högre än 7-8 centimeter och djuren går kvar i fållan tills de betat ner till 4 centimeter. Till och med vallar där gården senare ska ta ensilage kan betas några veckor i början av betessäsongen.

  – Det gäller att ge tackorna det absolut bästa betet nu, för de ska ju mjölka nu, säger Tomas Olsson som försöker matcha betessläppet till två veckor efter lamning då tackans mjölkproduktion ökar.

  I början, innan grästillväxten kommit i gång på allvar, släpps djuren på Norrby gård ut i mindre grupper för att sedan slås samman till större flockar som betar mindre fållor i 4-5 dagar innan de går vidare till nästa.

   Än så länge går lammen inne på Norrby gård, den kalla våren har försenat betessläppet.
  Än så länge går lammen inne på Norrby gård, den kalla våren har försenat betessläppet. FOTO: David Larsson

  Effektiv användning

  Genom att utnyttja betet effektivt har Tomas och Anna Olsson kunnat öka sin besättning på en lägre areal än de betade 2012. Gården håller nu drygt 11,5 tackor per hektar, mot tidigare 8,5. Genom att också använda sig av fodergrödor som foderraps, cikoria och svartkämpar kan lammen slutgödas ute på bete, vilket både uppskattas av kunderna och sparar pengar och arbete.

  Tomas Olsson räknar med att ensilaget kostar 3-4 kronor per kilo torrsubstans, medan betet bara kostar omkring 60 öre. Ju fler djur som kan hämta sin mat själva, desto bättre för affärerna.

  – Du ska påverka det du kan påverka. Marknadspriset kan du inte göra något åt, ska du göra skillnad för lönsamheten ska du sänka dina kostnader.

  17 000 kronor per hektar (räknat i intäkt från slaktade lamm) omsätter lammproduktionen på Norrby gård.

  Nyckeltal: antal lamm uppfödda på bete på Norrby gård.

  Källa: Norrby gård

  Läs mer:Växande efterfrågan på svensk ullFårkött säljs som lammNu koras Sveriges smartaste djurstall

  Relaterade artiklar

  Till toppen