Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti

  Nobben till ny by på jordbruksmark

  Två gånger gav byggnadsnämnden i Simrishamn klartecken till bostadsbygget. Nu har Länsstyrelsen rivit upp beslutet. ”Skyddet för jordbruksmark är absolut.”

   Jordbruksmarken i Skåne är viktig för hela landet, och all exploatering av den påverkar folkhushållningen konstaterar Länsstyrelsen när de avslår Simrishamns kommuns byggnadsnämndens positiva förhandsbesked till planerna på att bygga en ny liten by utanför Kivik.
  Jordbruksmarken i Skåne är viktig för hela landet, och all exploatering av den påverkar folkhushållningen konstaterar Länsstyrelsen när de avslår Simrishamns kommuns byggnadsnämndens positiva förhandsbesked till planerna på att bygga en ny liten by utanför Kivik. FOTO: Mostphotos

  I höstas ville en markägare utanför Kivik bygga sju bostäder och en gemensamhetslokal på sin åkermark. I januari kom ett positivt förhandsbesked från byggnadsnämnden i Simrishamn trots att tjänstemännen ville ha ett avslag med motiveringen att det skulle innebära att en ny samlad bebyggelse uppstår, skriver Ystads Allehanda.

  Men beslutet överklagades av några grannar och frågan hamnade åter på byggnadsnämndens bord.

  Betesmark

  I maj kom politikerna fram till att det skulle bli ett positivt förhandsbesked igen bland annat med motiveringen att området var litet och numera nyttjas som betesmark.

  Återigen överklagade grannarna och nu har Länsstyrelsen kommit med ett skarpt besked. De konstaterar att ”skyddet för jordbruksmark är absolut” – och att kvalitetsklassningen på marken, hur den brukas för tillfället, och storleken på den, inte är relevant. Jordbruksmarken får bara bebyggas om det finns väsentliga samhällsintressen i bebyggelsen – och dit räknas inte enstaka hus, enligt Länsstyrelsen.

  Dessutom menar myndigheten att ett bygglov skulle ha en ”starkt prejudicerande effekt”, skriver Ystads Allehanda.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen