Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april 2018

  Filmade grisar visade vägen för Nibbles uppfödning

  Konventionellt eller ekologiskt? Grisuppfödaren Nibble Lantbruk valde en tredje väg och introducerade begreppet ekodynamiskt lantbruk.

   Sven-Erik Johansson har arbetat som lantbrukare sedan 1962. Gårdens 210 suggor föder cirka 5500 smågrisar per år.
  Sven-Erik Johansson har arbetat som lantbrukare sedan 1962. Gårdens 210 suggor föder cirka 5500 smågrisar per år.

  1969 började Sven-Erik Johansson föda upp grisar på Nibble gård, strax nordöst om Västerås. Idag driver sonen Magnus Johansson och hustrun Lena Nibble Lantbruk. 2010 blev företaget landets första klimatcertifierade grisuppfödare genom Svenskt Sigill. Miljö och djurhälsa är centralt inom uppfödningen men Nibble Lantbruk har valt att inte ansluta sig till KRAV.  

  ­– Inom lantbruket finns två rådande förhållningssätt, konventionellt eller ekologiskt. Det finns en hel del att anmärka på när det kommer till KRAV-reglerna, därför behövs ett tredje alternativ, säger Sven-Erik Johansson, Nibble Lantbruks senior advisor.

  Författat av byråkrater

  Därför registrerade företaget 2013 begreppen ekodynamisk djuruppfödning och ekodynamisk växtodling hos Patent- och registreringsverket. Ekodynamiskt kan beskrivas som en blandning av konventionellt och ekologiskt lantbruk. Nibbles grisar har likt KRAV-produktion större utrymme men suggorna ges inte möjlighet att bygga eget bo eftersom kultingarna enligt Sven-Erik riskerar att klämmas ihjäl.

  Sommartid får grisarna välja om de vill vara ute eller inne, för att få svalka finns duschar istället för gyttjebad.  

  – Grisen är ett renligt djur och tycker inte om att rulla sig i lera men tvingas till det för att få en solskyddsfaktor. Vad som menas med naturligt beteende i KRAV-reglerna är författat av byråkrater, säger Sven-Erik Johansson.

  Hög självsörjningsgrad

  Enligt KRAV ska självförsörjningsgraden på foder vara minst 50 procent, Nibbles procentsats ligger på 90 men gården använder konventionella växtskyddsmedel vid behov.

  – Men bara om växten är sjuk och i så fall med förstånd. Vi arbetar också hårt för att öka mullhalten i jorden, då kan kemiska beståndsdelar lättare brytas ner, säger Sven-Erik Johansson.

  För att få en bättre uppfattning om grisarnas beteende och behov började Nibble Lantbruk 2002 att filma grisarna när de var ensamma i stallet. Lärdomar från filmmaterialet har legat till grund för stallets utformning.

  – Vi såg att grisen äter upp till 40 procent av sin dygnskonsumtionen mellan klockan 22 och 04 på natten. Därför har våra grisar tillgång till foder dygnet runt, något som också minskar stressen, säger Sven-Erik Johansson.

  Hoppas på fler

  Enligt honom har kunderna reagerat positivt på gårdens ekodynamiska förhållningssätt.  

  – Många tycker att eko är för dyrt och undrar varför ingen valt en tredje väg tidigare. Vår förhoppning är att andra lantbrukare vill bli använda sig av begreppet i framtiden, säger Sven-Erik Johansson. 

  LÄS OCKSÅ: Ensam i klassen att jobba med grisarLÄS OCKSÅ: Kaninbonden: ”Man känner sig utlämnad”

  Riktlinjer för ekodynamiskt lantbruk

  Inga djur ska behöva lida eller ha brist på näringsämnen.

  Utfodringen ska ske med hänsyn till djurens dygnsrytm.

  Gärna närodlat foder men viktigast är kvalitén på fodret.

  Odla baljväxter och klöver i växelbruket för att minska behovet av mineralgödsel.

  Minimera markpackningen genom få överfarter med lätta och anpassade maskiner.

  Utnyttja gps och annan teknik för att minimera körning och utvärdera markens behov.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen