Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 augusti 2017

  Newcastlesjuka hos fjäderfä i Sverige

  Fågelsjukdomen newcastlesjuka har konstaterats på en gård med 4 000 fjäderfä utanför Kalmar, uppger Jordbruksverket. Newcaslesjukan hos äggproducenten i Kalmartrakten upptäcktes genom en anmälan till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i tisdags.

  – När symptomen blev beskrivna för oss så tyckte vi definitivt att det var en misstanke om Newcastlesjuka. Jordbruksverket förordnade en veterinär som utförde provtagning tisdag kväll och när proverna kom upp till oss analyserade vi dem omgående. I morse stod det klart att det var Newcastle, säger veterinär Gunilla Hallgren på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

  Två hönshus

  Den drabbade gården består av två hus och sjukdom har påvisats i ett av husen med 4 000 värphöns. Samtliga kommer att avlivas. Det är för tidigt att säga om besättningen i det andra huset också är drabbad.

  – Det här behöver inte vara enda fallet. Myndigheternas arbete går nu ut på att hitta andra eventuellt drabbade besättningar i området och att försöka förhindra vidare smittspridning. Men man kan inte utesluta att det finns andra drabbade fjäderfäanläggningar i området, säger Gunilla Hallgren.

  Hon säger också att det är alldeles för tidigt att säga något om hur smittan kom in i besättningen. Infektionen överförs framför allt genom direktkontakt mellan fåglar. Men smittan sprids även med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar.

  Senaste utbrottet av Newcastle i Sverige var på en anläggning i Skåne. I november 2016 spärrade Jordbruksverket av anläggningen med 18 000 värphöns som avlivades.

  Försöker spåra smittan

  Newcastlesjuka beskrivs som en allvarlig och smittsam fågelsjukdom, men är inte farlig för människor.

  På den smittade gården råder tillträdesförbud och särskilda restriktioner, som innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna eller komma in till fjäderfäanläggningen. Jordbruksverket har även inlett en smittskyddsutredning för att undersöka varifrån smittan kan ha kommit och om det finns risk för att smittan kan ha spridits vidare.

  LÄS MER: Läs fler artiklar om Newcastlesjukan här:LÄS MER: Nej till att vaccinera mot newcastlesjuka

  Fakta: Newcastlesjuka

  Newcastlesjuka är en anmälningspliktig sjukdom som lyder under epizootilagen. Därför måste djurägare som misstänker Newcastlesjuka kontakta en veterinär. Veterinären i sin tur ska rapportera misstanke om Newcastlesjuka till länsveterinären och Jordbruksverket. Alla som håller fjäderfä och tamduvor uppmanas att vara extra vaksamma på sjukdomstecken.

  Viruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Symtomen kan variera mycket men sjukdomen kan orsaka explosiva utbrott hos höns, kalkoner, fasaner, duvor och vaktlar. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också känsliga för infektionen.

  Kända symtom är nedsatt allmäntillstånd, sänkt äggproduktion, ökad dödlighet (upp till 100 procent), hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång (symtom från centrala nervsystemet), andningssvårigheter med eller utan hosta samt diarré.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen