Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 mars

  Nekades stöd efter Postnords försening

  Karin Lysells fäbostödsansökan försenades på grund av Postnord. Både länsstyrelsen och Jordbruksverket nekade henne stöd då brevet dök upp en dag för sent – men högre instans tycker annorlunda.

   Karin Lysell Edgars fäbod ligger en mil norr om Dala-Floda i Leksands kommun. Där finns 22 får och 6 getter.
  Karin Lysell Edgars fäbod ligger en mil norr om Dala-Floda i Leksands kommun. Där finns 22 får och 6 getter. FOTO: Karin Lysell

  Karin Lysells fäbod ligger en mil norr om Dala-Floda i Leksands kommun och har funnits i hennes släkt i många generationer.

  – Det är skonsamt för miljön och väldigt trevligt att ha betande djur där. Jag ser det som att jag gör en kulturgärning, säger hon till ATL.

  I augusti förra året sökte hon som vanligt fäbodstöd hos Länsstyrelsen i Dalarna.

  Pappersblanketten postade hon den 11 juni men brevet anlände inte förrän den 16 juni. Sista dag för ansökan var den 15 juni – och hennes ansökan avvisades.

  Postnord uppger att ett brev normalt tar 1-2 arbetsdagar och har ingen förklaring till förseningen. De beklagar om det inneburit negativa konsekvenser för Karin Lysell, men tar inget ansvar för dessa.

  Förseningen innebar att hon blev helt utan ersättning för två månades dygnet runt-jour med omhändertagande av 22 får och 6 getter.

  – Det kändes inte bra alls. Jag tänkte att det här ska jag bestrida, säger Karin Lysell.

  Fick rätt till slut

  Hon överklagade länsstyrelsens beslut, men även Jordbruksverket slog fast att hon skulle nekas stöd.

  – Men jag gav inte upp och tänkte att det får gå som det går, säger Karin Lysell.

  Hon överklagade ärendet en tredje gång till Förvaltningsrätten i Falun. De valde då att upphäva underinstansernas avgöranden och skickade målet tillbaka till länsstyrelsen.

  – Det var skönt att jag fick rätt, men länsstyrelsen och Jordbruksverket bör se över hur de tolkar Förvaltningslagen. Jag hoppas att det sker någon förändring i hur de registrerar ankomstdatum för inkomna handlingar, säger Karin Lysell.

  Pengarna är utbetalda

  När ärendet återigen landade hos Länsstyrelsen i Dalarna fick hon rätt till stödet.

  – Ja, hon har fått rätt till sitt stöd. Det betalades ut i förra veckan, säger Maria Krantz, enhetschef för jordbruk och djurskydd på Länsstyrelsen i Dalarna.

   Maria Krantz är enhetschef för jordbruk och djurskydd på Länsstyrelsen i Dalarna.
  Maria Krantz är enhetschef för jordbruk och djurskydd på Länsstyrelsen i Dalarna. FOTO: Länsstyrelsen

  För att fortsättningsvis få mer klarhet i hur de ska tolka den här typen av ärenden har de skickat frågan vidare till Jordbruksverkets jurist.

  – Det är framför allt när det gäller hantering av postgång och stämpling som vi behöver lite stöd, säger Maria Krantz och fortsätter:

  – Det är bra att det prövas, då får vi möjlighet att titta över hur vi ska hantera det i framtiden.

  ”Har fått ett facit”

  Camilla Callman, chef för stödregelenheten på Jordbruksverket, menar att reglerna finns i Förvaltningslagen och att Jordbruksverket ska tillämpa dem på det sätt som är tänkt.

  Kan detta fall på något sätt bli vägledande framöver?

  – Ja, det skulle jag säga. Vi har fått ett facit på att den här typen av ärende ska hanteras på det här sättet, säger hon till ATL.

  Hon menar att det är relativt få ärenden som berörs av förseningar med posten, då de flesta ansökningar kommer in digitalt.

  – Och det lär ju blir ännu mindre framöver allt eftersom vi går över mer och mer till digitala tjänster, säger Camilla Callman.

   Camilla Callman är chef för stödregelenheten på Jordbruksverket.
  Camilla Callman är chef för stödregelenheten på Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket

  LÄS MER OM POSTNORD: Här försämras Postnords service – trots jättevinstenHär sköter tidningsbud paketleveransernaPostnord hittade hans paket – efter ett halvårMEST LÄST PÅ ATL:Olönsamt med 74 tons timmerbilarToyotas nya vätgasbil övertrumfar vanliga elbilarReglerna: Då får barn köra traktor på gårdenEfter tvisten med kyrkan – nu går de i konkurs

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen